Menu
Max_Weber

Военноморските сили на България, Румъния и САЩ ще проведат учение в Черно море

Военноморските сили на Република  България, Република Румъния и САЩ ще проведат утре, 11 март, съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца, извън териториалните води на Република  Румъния. Това е учение от типа на тези, които се организират при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни.

В него ще участват фрегата „Дръзки“ от българските Военноморски сили, с командир капитан ІІ ранг Георги Савов, три кораба от румънските Военноморски сили и от страна на американските Военноморски сили -   ескадреният миноносец  USS“TRUXTUN“.


Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.


В плана са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.


Епизодът по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер  ще се ръководи от командира на българската фрегата.
Епизодите са планирани през 2013 г. и са част от съвместната подготовка на военноморските сили на трите държави. Те нямат връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море.


Американският кораб USS“ TRUXTUN“ ще направи визита в пристанище Варна от 12 до 14 март 2014 година.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...