Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Политиката на България за подкрепа на европейската и евроатлантическата интеграция на Македония остава непроменена от правителството

„Политиката, която правителството провежда по отношение на Македония, потвърждавам, че остава непроменена и последователна. България нееднократно е декларирала, че подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на днешния парламентарен контрол.

„Изразили сме готовност да обсъждаме и оказваме експертна помощ по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да успее страната да постигне напредък в членството й в ЕС и НАТО. Ясно сме заявили очакванията си, че Република Македония ще положи необходимите усилия и ще изпълни всички критерии и условия за членство в ЕС, включително принципа на добросъседство”, посочи премиерът Борисов и обясни, че България ще продължи да отстоява необходимостта от подписване на договор за добросъседство и сътрудничество, който си остава основен приоритет. „Договорът не представлява никакви допълнителни искания към Македония и ще придаде правно-задължителна сила на политическата договореност”, категоричен бе премиерът.

Борисов отчете, че в рамките на програмния период 2007 – 2013 България и Македония успешно си сътрудничат по програмата за Трансграничното сътрудничество България – Македония, съфинансирана от инструмента за присъединителната помощ 2007 – 2013 година с управляващ орган Министерство на регионалното развитие и благоустройство с бюджет 19.9 млн. евро. „Единствено европейската интеграция на страните от региона ще спомогне за утвърждаване на мира и стабилността на страните в Югоизточна Европа, като в този процес ще отстояваме правата и интересите на българските общности в тази държава. Това далеч не означа, че България не отдава нужното значение за двустранните контакти с всяка една от съседните ни страни”, каза още министър-председателят.

Борисов говори и относно идеята за изграждане на ГКПП „Клепало”. „Проектирането и изграждането на свързващата пътна инфраструктура между Струмяни и Берово попадат под ресора на МРРБ. Откриването на ГКПП може да става само и единствено с акт на Министерски съвет при условия и ред, определени в международното споразумение или международен договор между двете държави. България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на ГКПП”, обясни премиерът и подчерта, че спогодбата между Република България и Република Македония от 1999 година би следвало да бъде актуализирана, така че да отговаря на съвременните условия. „През 2005 е направена преценка, че пътя от Струмяни до границата с Македония е подходящ обходен път с дължина 30 км за нов ГКПП. Изготвен е технически проект за рехабилитация, реконструкция и ново строителство на пътя”, допълни премирът Бойко Борисов. По думите му има доста заявки от страна на Македония за срещи на високо равнище. Борисов посочи, че преди две години е започнало сътрудничество между БАН и аналогът й в югозападната ни съседка, в изпълнение на което е започнало и съвместно организирана работа между учените от двете академии. „Мисля, че в това отношение и този подход също е правилен, защото учените и историците могат да си спорят и договорят, но това не дава отражение на политиките между двете страни”, каза още министър-председателят Борисов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...