Menu
Max_Weber

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се застъпи за 270 000 души с минимални доходи

Левицата иска необлагаемият минимален доход от 340 лв. да включва  само пари от трудови възнаграждения. „Внасяме закон за тълкуване на чл. 22 от Закона за доходите на физическите лица и в него се казва ясно, че става въпрос за доходи от 340 лв- само от трудови доходи”.  Това заяви пред журналисти в НС зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.

Тя припомни, че  миналата година по предложение на левицата са приети промени в Закона за доходите на физическите лица, с които хора с минимална работна заплата от 340 лв. ще могат да получат в началото на 2015г. обратно данъците, които са внесли  върху тези суми. По думите й е имало много коментари, че този текст не е работещ, защото към тези 340 лв. могат да влизат и други доходи и ако се надхвърли сумата, няма да могат да се връщат данъците.

Нинова поясни, че се изключват всички други доходи, които може да получи едно лице по чл. 13 от закона, които са 27 на брой. Тя обясни че сред тях са – помощи и добавки от социланото подпомагане; помощи, получени според Закона за закрила на детето; семейни помощи за деца; стипендии, получени от физически лица за обучение; суми, получени от командировачни; квартирни; доходи, получени от рента и аренда на земеделски земи; доходи от замяна или продажба на имущество; потребителски дивиденти от кооперации.   „Във всички тези случаи- възстановяването няма да се влияе от тези допълнителни средства, а само от работната заплата”, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя подчерта, че този закон обхваща 270 000 българи с минимална работна заплата по статистика на НОИ за  2014г. „Много голяма група българи има интерес да бъде изяснен този текст и да получат обратно данъците, които са внесли през 2014г”, заяви народният представител.

Корнелия Нинова изтъкна, че за БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ това е и важен политически въпрос. „Важно е хората с ниски доходи да бъдат освободени от данъци. Това е първата стъпка към премахване на „плоския” данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане”, заяви тя. Нинова подчерта, че в Закона за бюджета за 2015 г. са гласувани сумите, които трябва да бъдат възстановени на хората. „Вярваме, че това уточняване на закона ще доведе до пълно възстановяване на данъците на хората”, надява се тя. Предлага се срокът за връщането на данъка на тези 270 000 души да бъде удължен до май месец, за да има време да се приеме закона.

Нинова уточни, този закон важи само за 2014г, защото ГЕРБ го е отменил за 2015г. „През 2015г. хората с минимални доходи, които внасят данъци няма да могат да си получат обратно през 2016г”, заключи Корнелия Нинова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...