Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: Аз съм българофил

„Аз нямам проблем да разговарям и с Брюксел, и Вашингтон, и с Москва. Ние започнахме да разделяме нацията на русофили и русофоби. Аз съм българофил. И в тези проекти съм защитавал винаги националния ни интерес.” Това заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев пред БТВ.

„Но за да можеш да говориш и с трите точки на света, трябва доза кураж“, допълни той. Стойнев коментира изказване на вицепремиера Румяна Бъчварова, според което не трябва да се забравя, че Борисов е премиер, който е спрял три съществени руски проекта и нарича това изключително силно политическо действие. Стойнев е на мнение, че темата със спирането на проектите вече е ясна, но задава въпроса какво загуби България от това. „Тя загуби в икономически, геополически и енергиен аспект“, каза бившият енергиен министър. Стойнев припомни, че по време на работата по проекта „Южен поток“ е имало силна европейска коалиция. „България не беше сама. Ние бяхме заедно с Италия, Австрия, Унгария, Словения. Това беше стратегически ход, именно да се даде възможност на Брюксел да преговаря, защото всички искаха да се определи статутът на проекта“, подчерта той. Социалистът припомни изказване, в което е заявил, че „Южен поток” е необратим проект. „Ние трябва да спазваме европейското законодателство, но никъде не беше посочено, че ние сме нарушили това законодателство. Смятам, че този проект можеше да продължи. И България не бе причина този проект да бъде прекратен“, категоричен е той. По неговите думи със спирането на проекта сме изгубили възможността да имаме по-евтин газ, икономически растеж, работни места за хората и енергийна сигурност. „Не на последно място, в геополитически план България щеше да държи крана на газта“, обясни Стойнев.

Сегашният шеф на ДКЕВР отказва да разпише 2600 нарушения на ЕРП-тата и те опадат

Драгомир Стойнев припомни, че по времето, когато той е бил министър, са били констатирани над 2600 нарушения, направени от ЕРП-тата у нас. „Бяха съставени и актове за нарушение, които обаче, за да влязат в сила, трябваше да бъдат разписани от настоящия шеф на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя отказваше да подпише констатираните актове и те отпадаха“, поясни той. Стойнев подчерта, че настоява да се направи и преглед, колко от тези 2600 нарушения са подписани от нея. „Това са доказани нарушения и те са на нейното бюро”, уточни той. Драгомир Стойнев припомни, че все още е в сила процедурата по отнемането на лиценза на ЕРП-тата, които са били спрели да плащат на НЕК.

Стойнев припомни, че докато той е бил енергиен министър, не е имало стачки на миньори. „Нека да припомня, че решихме проблема и във ВМЗ, които имат поръчки за милиони, а това предприятие бе пред закриване. И затова мога да кажа, че съм един от малкото министри, който с гордо вдигната глава мога да отида при българските миньори, защото съм си свършил работата като министър”, заяви той.

БСП трябва да показва енергия, сила и идеи

„БСП трябва да показва енергия, сила и идеи, които да се одобряват от българските граждани“, каза зам.-председателят на БСП. Той даде пример с дебата за пенсионната реформа, където левицата е изключително последователна. „Ние сме против увеличаването на стажа и възрастта и искаме да има гъвкави форми за пенсиониране. Това не е само една социална тема, а и икономическа“, уточни Стойнев. Според него БСП трябва да започне да говори за малки и средни предприемачи и за икономика, за да се възстанови доверието от преди години.  „Дясното навлиза в дълбока криза. Тази победа в Гърция показва, че лявото е живо, но в България бих искал да има политически дебати накъде върви страната и по какъв икономически път“, заключи Драгомир Стойнев.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...