Menu
Max_Weber

Патриотите поискаха лицензите на енергийните дружества

Отнемане на лицензите на енергийните дружества, проверка на електромерите им и нови правомощия на ДКЕВР поискаха от Патриотичния фронт, след като се разбра, че някои потребители са получили по две фактури, а други имат измервателни уреди с неточни часовници, съобщи bTV.

От националистическото обединение твърдят и че има множество сигнали на граждани за надписани сметки. „Държавните институции този път заявиха, че започват проверки, което е окуражително, но настояваме за гаранции, че сега произволът на монополистите ще бъде овладян", пишат в декларацията си от ПФ.

Сред конкретните мерки се посочва продължаване на процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН, започната от предния състав на ДКЕВР заради извършени прехващания на задължения на НЕК към тях. „Според чл. 69 от Закона за енергетиката енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти, а нарушенията по тази глава са основание за отнемане на лиценза", припомнят патриотите.

Те настояват за нови законови правомощия на енергийния регулатор по текущ контрол на отчитането на потребената енергия, като конкретни текстове ще бъдат предложени от народните представители от ПФ. Националистите искат и проверка на електромерите в лаборатории на БАН или Техническия университет, за да се установи дали софтуерът им може да бъде манипулиран.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...