Menu
Max_Weber

Председателят на парламента Михаил Миков и народни представители отбелязаха деня в памет на жертвите на Холокоста и благодарност за спасението на българските евреи по време на Втората световна война

Председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков и народни представители отбелязаха деня в памет на жертвите на Холокоста и благодарност за спасението на българските евреи по време на Втората световна война. В честването пред паметната плоча до сградата на българския парламент участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, на неправителствени организации, общественици и ученици от 134 СОУ „Димчо Дебелянов”.

Днес ние се гордеем като наследници и последователи на народ, който е намерил сили с цената на собственото си бъдеще да се противопостави и да каже „не” на омразата към различните хора и на властващата тогава политическа и идеологическа концепция, отбеляза в словото си председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той припомни подвига на Димитър Пешев и на останалите 43-ма народни представители, осуетили депортацията на българските евреи в концентрационни лагери по време на Втората световна война. Всеки от нас трябва да има доблестта не само да се противопоставя винаги, когато са застрашени свободата и демокрацията, но и да отстоява изконните ценности, завещани ни от златните страници на българската история, призова Михаил Миков.


Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти посочи, че благородството и далновидността на българските народни представители и общественици, имали куража през 1943 г. да се борят за спасението на българските евреи, са попречили да се сложи незаличимо петно върху доброто име на толерантния български народ. Той отчете и активната роля на Българската православна църква, която е мобилизирала голяма част от българския народ да подкрепи каузата за спасението на българските евреи.


След церемонията бяха поднесени цветя от името на президента на Република България Росен Плевнелиев, от председателя на Народното събрание Михаил Миков, от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, от вицепремиера и председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси Зинаида Златанова, от Парламентарната група на Коалиция за България, от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, от посолствата на Израел, Великобритания, Германия, Съединените американски щати, Турция и  Унгария. Цветя бяха поднесени още от Организацията на евреите в България „Шалом”, Еврейска агенция „Сохнут”, от Клуб на еврейките ветерани от Отечествената война, от Клуб „Здраве” на РОЕ „Шалом”, от Федерация на ционистите в България, от Дома на Москва в София, от Българския антифашистки съюз, от „Отечествен съюз”, от Университета по библиотекознание и информационни технологии, от ученици от 134 СОУ „Димчо Дебелянов” с изучаване на иврит и английски език и граждани.


Източник: Пресцентър Народно събрание

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...