Menu
Max_Weber

Бареков към Кристалина: Как ЕК ще се пребори с растящата бедност в България и Гърция?

За първи път след края на Втората световна война бедността в Европа расте. Това призна зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на председателя на „България без цензура“ и евродепутат Николай Бареков.

По време на редовното заседание на групата на Европейските консерватори и реформисти лидерът на ББЦ и член на ИБ на ЕКР Николай Бареков попита българския еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева как ЕК ще помогне на най- бедните държави в Европейския съюз България и Гърция. „Днес имаме нови доклади за България и за Румъния, имаме и две нови правителства за последните два месеца в две от най-бедните държави в Европа - Гърция и България. Вашият коментар за това как ще преборим бедността и безработицата при младите хора в тези държави на фона на бюджетните икономии, които налага самата Европейска комисия и сериозните рестрикции, които се оказват върху тези правителства?“, попита Бареков.

Факт е, че в Европа не говорим достатъчно много за това че за първи път след края на Втората световна война бедността в Европа расте, каза комисар Георгиева. „Бедността за първи път расте и ние трябва да сме фокусирани повече върху тази тема. Това аз се надявам, че ще го видите не по думите ни, а по делата ни. В новите програми например, ние най-много наблегнахме на социалните фондове и точно те бяха първите, които бяха задействани. Нещо, което още не се забелязва много, но именно тази комисия направи е да предложи възможността за някаква гъвкавост около бюджетните дефицити, така че да има предсказуемост и да могат правителствата, които правят структурни реформи, да се ползват с възможността да имат повече въздух и да ги реализират“, каза Георгиева.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...