Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Проблемите на електроразпределителните дружества не трябва да се отразяват на потребителите

„Проблемите на електроразпределителните дружества, свързани с организацията им на работа като несъвършенства в софтуера или недостатъчен брой отчетници, по никакъв начин не трябва да се отразяват на потребителите.” Около тази позиция се обединиха премиерът Бойко Борисов и правителството.

Министър-председателят поиска обяснения от министъра на енергетиката Теменужка Петкова за нарушенията на дружествата и възникналия казус с "Енерго-про" и получилите по две фактури за един отчетен период 67 000 клиенти. Борисов изрази недоволството си, че дори и в случая проблемът да е софтуерен, все пак има още множество нарушения. „Хората задават въпроса как може едно дружество да има 1000, 1800 открити нередности и тези дружества да продължават да работят, да няма промени в закона, да не им се отнема лицензът, да получават някакви козметични глоби, да биват спирани проверки или каквото и да било”, посочи премиерът.

Бойко Борисов изрази съмненията си относно обяснението, което представителите на ЕРП-тата са дали, че 67 000 потребители са с 2 сметки заради софтуерна грешка. „Предишния път бяха на 20% от населението така фактурите. Примерно, в един вход само 20% от апартаментите получават двойни фактури. Обаче от тези 20% излязоха 10 000 на протест, защото получават. Другите хора дори не разбраха за какво става въпрос. Сега на тези 67 000 абоната 6000 да излязат на протест – без да имаме никаква вина. И казват: софтуерът се развалил нещо и така направил”, възмутен бе Борисов. Той не прие за правдоподобно обяснението, което дружествата са дали, че не разполагали с кадри, които да отчетат всички клиенти в законовия срок от 31 дни.

„Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейс-групите във Варна се подготвя протест на 1 февруари, а едновременно с това и всичко останало. Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий”, категоричен бе премиерът. Той призова да бъдат взети драстични мерки и да се налагат високи глоби, заради размерът на щетите, които нанасят. „Далеч съм от мисълта да обиждам, да гоня или да влизам в реториката на други по отношение на инвеститорите, но аз мисля, че просто трябва да бъдат принудени да спазват правилата, договорите, законите, за което джентълменските ни отношения дори не са нужни. Просто си спазват закона”, каза още Бойко Борисов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...