Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Последиците от експеримента „Орешарски” са изключително тежки за България

„Последиците от експеримента „Орешарски" са изключително тежки за България. По-добър от този вариант нямаше как да се избере. Това правителство има възможност да отреагира и да разработи, да направи така, че да не е така празна годината, както 2014 г.”  Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който говори пред Американската търговска камара на тема: „Приоритети на българското правителство през 2015 година: Политики и мерки за икономически растеж, привличане на инвестиции и изпълнение на оперативните програми”.

По думите му при следващ срив нямаме никакъв ресурс да се справим. „Благодарен съм на ЕК, че седмица след идването на правителството всички фондове бяха размразени. Последиците са изключително тежки за НЕК. 8-9 часа се избира председател на ВКС. Ще се въздържа от оценка по простата причина, че не ми е работа. Този път и двамата кандидати бяха просто безупречни. Ако могат да работят в екип, това само може да радва българите и нашите партньори”, каза още Борисов.

Премиерът посочи, че България продължава да бъде най-атрактивна страна по отношение на данъците в ЕС. „Изкушението да се повишат данъците винаги го е имало, но с много усилия в парламента успяхме да запазим плоския данък. Много внимателно следим плана „Юнкер”. Аз не съм против да се дават пари за неща, които след това променят облика и улесняват живота на хората. Лошото е, че хората много бързо свикват с хубавото и го приемат за даденост. Когато говорихме за метрото преди 1-2 години беше мечта, сега не си представяме София да съществува без метро”, посочи Борисов. Той коментира, че до края на юли месец ще бъде завършен заводът за битови отпадъци в село Яна. „Изплатихме близо милиард на зърнопроизводителите. Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите. Това ми дава оптимизъм, че правителството ще завърши мандата си. Надявам се да проведем местните избори в условията не само на предизборна борба, но да бъде и толерантна и нормална кампания. Най-важното е България да е стабилна, а това е възможно само със стабилно правителство”, категоричен бе Бойко Борисов.  Той заяви, че президентът Плевнелиев се справя добре. „След две години и половина ще правим оценка и тогава всяка партия ще решава как да подхожда. Горчиво съжалих, че се пошегувах за жената президент. Толкова са неважни и е далеч да се говори за президентски избори”, припомни Борисов.

„Така или иначе, американският бизнес е длъжен в България да се държи добре. Години наред, когато искаме да кажем как е добре, казваме: „вижте как е в САЩ””, заяви премиерът Борисов.  „Само преди 10 дни Джон Кери на посещение ни върна на мястото ни. България беше изпаднала в тотална изолация. Взе се решение за 4 важни комисии в областта на сигурността, отбраната, енергетиката и културата. По всички теми,по които имаме въпросителни, да бъдат изяснени. В момента от другата ни страна в Украйна се води война. България винаги е бил добър евроатлантически партньор”, коментира още Бойко Борисов. Според него сега имаме проблем заради Турция, която е приела да прави „Турски поток”. „Минавайки този поток през Турция, има опасност да изолира България. Не бива да допускаме това да се случи и това трябва да бъде в основата на работата на Енегрийната комисия, обща между САЩ и България. В момента България плаща около 6 млрд. 600 млн. лева за газ и нефт. Това показва, че сме добър пазар. Стабилността в България не се харесва на много хора”, коментира министър-председателят. По думите му България плаща най-скъпия газ в Европа и изрази надеждата си, че съседите ни няма да се подадат на желанието страната ни да бъде наказана. „Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана! Няма да е честно към българите, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари”, посочи Борисов. Той подчерта, че българите обичат Русия. „Те са задължени към Русия. Ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт”, каза Борисов, като допълни, че максимално ще бъде подпомаган всеки инвеститор. Той посочи че разчита на Божидар Лукарски и Теменужка Петкова да намерят вариант за диверсификация. „Много се борихме за „Набуко". Ако той съществуваше, нямаше да имаме проблем с „Южен поток”. Искам да се спазват правилата. Народът ни гледа”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Относно свободата на словото премиерът посочи, че в България има много медии: „Цензурата и свободата на словото идват от хората, които притежават медиите. Кажете една тема, по която в България да не е говорено. Всеки журналист може да напусне. Ако е добър, има толкова много медии”. По думите му в други държави и то такива, които са "много по-напред", има теми, по които не би се писало. „Ние като държава нито се месим, нито ще се месим. Всеки знае собствениците на медиите. Хората и пазарът регулира всичко. Има телевизии, които въобще ги нямам и на програма. Това си е мое право”, каза още Бойко Борисов.

Според министър председателят идването на СИРИЗА на власт в Гърция не значи, че за една нощ съседите ни са станали леви. „Това е тежък наказателен вот. Те идват на мястото на лявата партия ПАСОК”, така Бойко Борисов коментира предсрочните парламентарни избори в Гърция.

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования на близките на Жельо Желев. „Позволете ми да се присъединя към скръбта за Жельо Желев. Старите хора казват, че Господ прибира първо добрите хора. Министерски съвет и Президентството ще подготвят държавно погребение”.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...