Menu
Max_Weber

Патриотичният фронт иска да се свика КСНС

Коалиционните партньори в правителството от Патриотичния фронт поискаха президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативен съвет за национална сигурност. Причината - решението на НАТО да разположи контролно-команден център на алианса в София, информира Дарик нюз.

НАТО утвърди незабавното разполагане на команден център в България

От Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че не са необходими никакви законодателни промени за създаването на бъдещия команден и контролен център на НАТО в София. Това означава, че няма да се търси разрешението на парламента и без дебати ще се създаде контролният център.

Не са нужни законодателни промени за центъра на НАТО, каза Ненчев

Според патриотите обаче трябва темата да влезе в Народното събрание. Това разрешение трябва да мине през Народното събрание по няколко причини, изтъкна Красимир Каракачанов. Това му е работата на парламента и за да няма спекулации в обществото, изтъкна той.

За да няма спекулации, че това е подготовка за война срещу този или онзи, е нормално това да се обсъди от съответните ресорни комисии и в Народното събрание, мотивира се той, като допълни, че дали съответните заседания по темата биха били открити или закрити, е друг въпрос.

„Има орган, който трябва да си каже думата както и по отношение на всякакви преминаващи границата чужди военни сили било за учения, било транзит и така нататък", категоричен е Каракачанов.

Той настоя, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се свика Консултативният съвет по национална сигурност при държавния глава. „Задължително е според мен, защото вместо президентът да се занимава с лобиране за едно или друго ЕРП и за един или друг вид енергия, е нормално да инициира подобен консултативен съвет. Защото ситуацията е следната: войната в Близкия изток е от четири години, а последната една година тя стана още по-завързана като ситуация и се появява ИДИЛ - онези брадати хора, които обезглавяват и горят пленниците; ситуацията в Украйна нито в момента, нито в бъдеще за съжаление ще се укроти. Има теми, които трябва да коментираме и да ги коментираме с оглед на това до каква степен българската армия може да изпълнява своите конституционни задължения - да гарантира териториалната цялост и суверенитета на България, доколко силите за сигурност са адекватни и работят адекватно и така нататък", каза Каракачанов.

Той изтъкна, че едната от двете посочени конфликтни зони е на има-няма 1000 км, а другата точно на 1000 км и страната ни е засегната - с имигрантската вълна от изток, а при конфликта в Украйна българското население там, което наброява над 500 0000 души, живеещи предимно в рускоезичните райони, е доста притеснено.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...