Menu
Max_Weber

Бойко Борисов присъства на освещаването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Български извор

Министър-председателят Бойко Борисов беше на освещаването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в тетевенското село Български извор. Тържествената служба бе отслужена от Ловчански митрополит Гавриил, който специално благодари на Борисов и неговия екип за разкритите възможности за реновиране на българските храмове с европейски средства по оперативните програми. Владиката подари на министър-председателя красива свещ. Храмът в Български извор получи пък икона на Светите братя Кирил и Методий.

Църквата е построен през 1898 г. През последните три години е изцяло реновирана със средства по ПРСР, мярка 322 - „Обновяване и развитие на населените места“ отпуснати по време на първия кабинет „Борисов”.  Служители в църквата споделиха, че най-трудно им е било през 2014 г., когато плащанията по програмата са били спрени.

Със средствата са изцяло подменени и изградени покривът, дограмата на прозорците и вратите, дюшемето в основната зала и балкона, външната и вътрешна мазилка е изкъртена до камък и е положена наново, подменена напълно е и цялата ел. инсталация.

Със средства по програмата са направени обиколни пътеки около църквата и към входовете, а почти съборената сграда в двора на храма днес е напълно обновена със средства по програмата и се използва за кръщенета. Частично е възстановена ограда на Светата обител.

Присъстващите на освещаването журналисти зададоха въпроси към премиера по актуалните теми. Бойко Борисов заяви, че е възложил писмен доклад от всички служби за понеделник относно информацията за подслушвани протестиращи по време на кабинета „Орешарски”. Той уточни, че устно е получил отговор, че не е имало.

Във връзка с протеста на пожарникарите, министър-председателя коментира, че когато е станал премиер, техниката е била остаряла. „Сега вече навсякъде, почти на 100%, е подменена. Проблемите ще се решат”, увери премиерът Борисов. Той се ангажира да бъдат намерени средства за великденски добавки за пенсионерите.

Относно ситуацията в Украйна министър-председателят коментира: „Абсолютно подкрепям мнението на Франция и Германия за мирно решаване, а не с оръжие на този конфликт. България има позиция, която е ясна и точна. Ние сме член на евроатлантическия пакт, но в същото време изпълняваме своите ангажименти и ще го правим, но искаме да се влага разум и въпроса да се реши по дипломатически път”. Бойко Борисов посочи, че е разтревожен от влошената ситуация, както всички останали.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...