Menu
Max_Weber

Местан за стоте дни на кабинета: Политически чистки на кадри на ДПС и нездрав политически компромис

“Трябва да намерим обща воля да затворим темата "възродителен процес", а това става чрез преодоляване на последиците. Никой и нищо не може да ни отклони от тази цел”, заяви председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференцията след изнесеното заседание на ЦОБ и ПГ на ДПС в Разград.

Партийният актив, който заседава близо три часа обсъди не само актуалната политическа ситуация в страната, но и организационни въпроси свързани с предстоящите местни избори.

Лютви Местан заяви, че анти-ДПС говоренето се превръща в своебразен параван,зад който се прави опит да бъдат прикрити реалните проблеми на днешното управление. По повод на изявления на участници в коалиционното управление, че е постигната стабилност в страната, Местан коментира, че желаното се разминава с реалното.

Местан направи в аванс анализ на наближаващите 100 дни на кабинета, като засегна риска пред макроикономическата стабилност на страната, породен от популистките компромиси пред които е поставен основният субект на властта ГЕРБ. "Създават се предпоставки страната да бъде вкарана в дългова спирала и да бъде принудена да емитира нови големи размери на външния дълг", коментира той. Според икономистите на ДПС съществува риск да се натрупат милиарди дългове, тъй като в момента дълговете на България са 27% от БВП, а според Маастрихтския договор могат да са до 60%. Лютви Местан заяви, че това не е управление на реформите, а управление на печелене на време до местните избори, а може би и до президентските.

"Оценката ни за 100те дни е, че това управление е управление на политическите чистки на кадри на ДПС и 100 дни на нездрав популистки компромис между идейно несъвместимите политически сили, които образуват управленската формула. Това правителство стъпва на гнила, недемократична основа”, заяви още Лютви Местан.

Попитан да коментира предстоящия местен вот Местан заяви: “Направихме анализ на всички общини в Разградска област. Целта ни е победа на първи тур на кметските избори и самостоятелно мнозинство в общинските съвети в шестте общини и нова стратегия за участие на изборите за областния център. Тази нова стратегия предполага да заявим от сега, че който и да е възможен кандидат за кмет на община Разград, не може да разчита на каквито и да са самоцелни подаръци от страна на ДПС. Ще дадем своя принос за избирането на кмет на община Разград, който да покрие очакванията на разградчани за едно силно и демократично управление на града.” В допълнение Местан обясни,че основното изискаване към кандидатите, които ДПС ще подкрепя занапред, ще е в тази криза на толерантността да изповядат демократични ценности. По повод очаквания натиск от страна на определени партии от властта върху структурите на ДПС лидерът подчерта, че "когато е най-силно атакувана, партията ни ДПС става най-силна".

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...