Menu
Max_Weber

Държавният глава: С отварянето ни към динамични икономики като Катар България ще търси по-добри резултати за търговския си обмен

Българската външна политика става все по-активна и с отварянето ни не само към Европа, но и към динамични икономики като Катар, ще търсим възможности за повече прагматизъм и по-добри резултати за българския търговски обмен. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря късно вчера в Доха с представители на българската общност в Държавата Катар. По покана на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани българският държавен глава е на официално посещение в арабската страна.

„Усилията ни да разширим връзките си с Катар са улеснени и от изпратения ясен политически сигнал, че те желаят да си сътрудничат, да работят и произвеждат заедно с нас“, подчерта Росен Плевнелиев.


Държавният глава беше категоричен, че пътят на България не е в затварянето в собствените й проблеми и че няма кой да чака обществото  ни тепърва да наваксва загубеното време от прехода. „Катар има годишен икономически ръст от 20 процента и това означава, че трябва да се пренастроим така, че да станем част от този успешен модел“, заяви президентът.


Според Росен Плевнелиев България има репутацията на коректен партньор навсякъде по света и това ни дава възможност да възстановим  традициите от близкото минало, както и позициите си в износа на храни, лекарства и специални изделия за арабските страни. „Имаме огромен потенциал, но ни е необходим и стратегически партньор, който да ни помогне да го отключим“, посочи още държавният глава.


Росен Плевнелиев благодари на сънародниците ни в Катар, които успешно се изявяват в редица сфери в страната като спорта, образованието, медицината, строителството, телекомуникациите и допринасят за изграждането на положителния облик на България. „Когато се опознаем по-добре с Катар, със сигурност ще можем и да работим по-добре заедно“ отбеляза президентът.


Отпадане на визовия режим между България и Катар, както и откриване на директна въздушна линия София-Доха, поискаха от държавния глава сънародниците ни в арабската държава. Според Росен Плевнелиев стремежа на Катар за включване в позитивния визов списък на Европейския съюз създава благоприятни условия за либерализиране на визовия режим и с България. Държавният глава подчерта също така, че откриването на посолство на Катар преди две години у нас, както и свързването на двете държави от много общи проекти, са решаващите фактори за изграждането на още по-тесни комуникационни връзки на България с Катар.


В срещата в сградата на българското посолство в Доха участваха над 100 от сънародниците ни в Катар. Днес в страната живеят около 400 българи, а от 2009 г. има и българското неделно училище „Роден край“.


Източник: Дирекция "Връзки с обществеността"

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...