Menu
Max_Weber

Андрей Райчев: Пред Студена война сме

"Не сме пред война, но сме пред Студена война със сигурност". Това заяви социологът Андрей Райчев в "Здравей, България" по повод военния конфликт в Украйна и нарастващата тревога за неговото разпространение.

"Страната ни води удивителна политика в това отношение. В това разделение на Европа- на истерична, проруска и неутрална част, България зае две позиции. Хитрата сврака с двата крака, мен ако питате", заключи Райчев.

По думите му, ако балансиращата инициатива на Ангела Меркел и Франсоа Оланд не успее, че се стигне до много тежко изостряне на ситуацията.

"Войната наистина се води. Тя много отдавна е в България. Тя е пропагандна и е за общественото мнение", изтъкна журбалистът Иво Инджев.

"Путин даде 15 милиарда подкуп на Виктор Янукович, за да стане това, което стана в момента. Руският президент раздава тежки оръжия. Той постави най-голямата държава в света на картата на позора", заяви той.

По думите му, войната е най-лошият сценарий, но тя не е възможна заради ядреното възпиране.

"Коя държава отделя 21% от брутния вътрешен продукт за въоръжение? Русия се е сринала до унизителни нива. Путин се бори за подкрепата на собственото си население. Той се радва на голям процент поддръжници така, както един друг човек в Германия през 1933г. имаше такава подкрепа", изтъкна Инджев, като допълни, че в този момент никой в света не е на страната на Путин.

"САЩ искат малко справедливост", допълни журналистът.

"Г-н Инджев, проблемът не е в това, че лъжете, макар че в крайна сметка донякъде така се получава", обърна се Райчев към събеседника си.

"Те си бяха подготвили самолет, който лошите руснаци свалят. Това е "тука има, тука нема". Съвсем се оляха с този самолет- това беше излишен детайл", смята социологът. 

Същевременно, той призна, че Путин е предприел някои недопустими действия, включително присъединяването на Крим към Русия.

Според Инджев няма как да бъдем сигурни, че въоръженият конфликт ще остане само в границите на Украйна.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...