Menu
Max_Weber

Гечев: Външният заем е за финансов комфорт на властта

Заемът от 16 милиарда лева очевидно ще отиде за финансов комфорт на правителството. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в "Здравей, България", след като се разбра, че кабинетът договаря нов голям външен дълг.

"Ние подписваме един празен чек за 8 милиарда евро. Не можем да гадаем къде отиват тези пари и в какъв размер", заяви той и изтъкна, че управляващите не са представили никакъв отчет за това къде ще отидат тези пари и как ще бъдат разпределени те.

„Докато бюджетът на държавата продължава да е на минус, така ще правим”, контрира Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия на НС и депутат от ГЕРБ.

"Ние сме категорично против това, което става по тъмни доби", подчерта политикът.

По думите на Гечев, проблемът е, че българският парламент съгласно конституцията никога не е разрешавал на правителството да сключва договор за 8 млрд евро.

"Това, което е разрешил парламентът за 2015г., е че правителството може да тегли заем от 6,9 милиарда лева външен дълг и 1,2 милиарда вътрешен дълг", поясни той. 

Менда Стоянова охвърли отправените обвинения във връзка със заема като "манипулации". Тя поясни, че поставеният таван за лихва върху заема е 10%, но тази стойност се залага само формално и няма как да се стигне до толкова висока лихва.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...