Menu
Max_Weber

Станишев поиска подкрепата на левите премиери за България в Шенген

„Докато България и Румъния са извън Шенген, няма да има сигурност в Европа“. Това заяви на координационната среща на левите лидери преди заседанието на Eвропейския съвет Сергей Станишев. Той поиска подкрепата им за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

В двустранни разговори лидерът на ПЕС получи уверения от премиерите на Италия – Ренци,  на Чехия – Свободка и на Малта – Мускат, че ще застанат зад българския премиер на заседанието на Европейския съвет и ще подкрепят страната ни в усилията й за присъединяване към Шенген.

На срещата своята подкрепа заяви и председателят на ЕП Мартин Шулц.

„Поставих въпроса за Шенген в контекста на темата за сигурността и антитерористичните мерки, която ще бъде основна за заседанието на европейските лидери. Постигнатите резултати в Минск са успех за европейската политика. Ние, социалистите и социалдемократите, винаги сме били на страната на мира, диалога и политическото разрешаване на конфликтите. Възможно е да има провокации срещу реализирането на тези договорености. Затова е важно всички да отстояваме мира и сигурността в Украйна. Казвам го като президент на ПЕС, но и като българин, загрижен за съдбата на близо половин милион наши сънародници там. “, заяви след срещата Станишев.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...