Menu
Max_Weber

БСП с Конгрес на Цветница

НС на БСП взе решение да се насрочи Конгресът на партията на Цветница- 5 април. На пресконференция председателят на НС на БСП Михаил Миков заяви, че основният дневен ред на заседанието ще включва две части- политическа и организационна: приемане на политическа декларация за левите стандарти и промени в Устава на партията.

Той обясни, че е взето и решение за редуциране на броя на съветите към Националния съвет- от 24 на 19 и привеждането им в съответствие с парламентарните комисии, с цел да се уплътни взаимодействието между тях. Като други основни теми, обсъдени по време на заседанието, Миков посочи: актуалната политическа обстановка; приемане на оценка за 100-те дни управление на четворната коалиция; намерението на правителството за изтегляне на външен заем в размер на 16 млрд. лв.  и последиците от него за страната ни; темите и проведените дискусии на срещата на лидерите от ПЕС в Рим.

Правителството се опитва да неглижира натоварването на страната ни с най-големия дълг в новата й история

Михаил Миков коментира по темата за дълга, че договарянето според българското и европейското законодателство изисква мандат. „Взимало ли е правителството решение за провеждане на такива разговори?”, попита риторично лидерът на левицата. Според него всякакви уговорки и  пояснения от страна на управляващите са опит да се неглижира натоварването на страната с най-големия дълг в най-новата й история. Миков бе категоричен, че БСП ще продължи да държи на позицията си, че този дълг не е необходим, включително и чрез заявяване на гражданска позиция на протест.

Лидерът на БСП се възмути, че някои от управляващите искат да криминализират говоренето по темата за войната, което е абсурд. „Как може в България, в XXI век, да се заплашва с криминализиране на антивоенното говорене?”, попита Миков. На въпрос дали БСП ще прости и на кой, Миков отговори: „Ние прощаваме на всеки, но няма да спрем да казваме истината и нещата такива, каквито са”.

Янаки Стоилов: Борисов да иска прошка от българските граждани за дълга

"Министър- председателят може да иска прошка, но не от нас- по въпроса за дълга, а от българските граждани"- заяви пред журналистите зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. По думите му това може да стане като оттегли предложението за дълга в този размер и по този начин.

Атанас Мерджанов: Политиката на ръководството на БСП среща подкрепа на всички нива

„Нямаме притеснения относно политиката, която води ръководството в момента и срещаме подкрепа на всички нива”. Това зави за медиите говорителят на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. Той посочи, че сред основните теми, по които има най-голяма подкрепа, са тези за дълга от 16 млрд. лв., позицията по Закона за предучилищното и училищното образование и позицията на партията за кризата в Украйна. Той обясни, че в цялата страна текат срещи както във връзка с решението за отчетно-изборни конференции в 19 общински организации, така и по много други въпроси, свързани с въпроса за образованието, антивоенните митинги и протести.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...