Menu
Max_Weber

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Украйна у нас Н. Пр. Микола Балтажи

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Украйна у нас Н. Пр. Микола Балтажи.
Посланик Балтажи информира министър Найденов за сложната ситуация в Украйна и заяви, че като независима държава Украйна има право на европейски избор, който да бъде признат от нейните съседи. По отношение на предстоящия референдум в автономната република Крим посланик Балтажи заяви, че украинското правителство го счита за нелегитимен, защото той противоречи на конституцията на самата автономна република, на конституцията на Украйна и на международното право. Посланикът изрази безпокойство от присъствието на военни и паравоенни формирования извън базите на руския Черноморски флот.

Министър Ангел Найденов заяви, че българската страна следи много внимателно ситуацията в Украйна и вече е изразила силното си безпокойство от сложната обстановка в страната. „България отдава приоритетно значение на постигането на стабилизация и недопускането на прояви на насилие от никоя страна“, каза министър Найденов. Той изтъкна българската позиция за ненарушимост на границите и запазване на териториалната цялост на Украйна чрез активен политически диалог и за постигането на мирно решение с участието на Европейския съюз, НАТО и ОССЕ.  Министър Найденов изрази и позицията, че не бива да се допуска ескалация на напрежението до ниво на въоръжен сблъсък с участието на военни формирования. Той подчерта отговорността на украинското правителство за успокояване на ситуацията и преодоляване на впечатлението за нарушаване на права на граждани, в това число отговорността за гарантиране на правата на етническите малцинства, включително и българското. От българска страна беше заявена категорична подкрепа за осигуряването на достъп на наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на цялата територия на Украйна.


По време на срещата Н. Пр. Микола Балтажи постави въпроса за възможността тежки случаи на пострадали военнослужещи при конфликтите в Украйна да бъдат лекувани във военните болници в България.


Двете страни разгледаха също участието в планирани съвместни учения. Беше обсъдена и невъзможността да бъдат реализирани планираните дейности по активацията на оперативната група BLACKSEAFOR под председателството на Украйна през март-април 2014 г. Украинската страна заяви, че всички страни-участници в BLACKSEAFOR ще бъдат информирани по официален път за отлагане на активацията.


На срещата от българска страна присъстваха парламентарният секретар Ина Тодорова, директорът на служба „Военна информация“ Веселин Иванов, заместник-директорът на дирекция „Отбранителна политика“ полковник Константин Несторов, а от страна на Украйна – полковник Виктор Руденко, военен аташе.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...