Menu
Max_Weber

Първанов: Подавам оставка

„Има промяна в позицията на АБВ, искам да се извиня на избирателите”. Така президентът Георги Първанов коментира решението на парламентарната група на АБВ да подкрепи новия дълг от 16 млрд. лева, който беше гласуван в парламента в сряда. „Парламентарната ни група, може би заради липса на добра комуникация между нас, е решила в 12 без пет, да повярва на думите на министър Горанов за редуцирането на 2 милиарда от дълга и да го подкрепи. Това е станало въпреки мен. Оценявам това гласуване на парламентарната ни група като сериозна политическа грешка”, заяви Първанов пред Нова телевизия.

Той обясни, че не вярва на думите на финансовия министър.

„Редуциране на дълга няма да има. Ще се теглят 16 млрд. и нито цент по-малко. Това обещание беше дадено, само за да създаде алиби три парламентарни групи да подкрепят този законопроект”, убеден е Първанов.

По думите му парламентарната група все пак остава единна. Той отхвърли информациите депутати да са били заплашвани с изключване от партията.

„Като израз на достойнство от моя страна, ще поставя своята оставка пред Националния съвет и пред Конференцията на първото заседание”, заяви Георги Първанов.

Според него ситуацията е много сериозна и по-значимо гласуване, по-голямо изпитание за всички политически партии няма да има тази година.

„Позицията на Ивайло Калфин по свое му е морална. Той е прав в това, че ако АБВ е против този заем, той не би могъл да бъде част от един такъв кабинет”, допълни лидерът на АБВ.

Първанов заяви, че е крайна мярка да поиска Ивайло Калфин да напусне поста си в кабинета, но ако не може да се справи с работата си, не е изключено.

„Познавам как работи ГЕРБ, нямам никакво съмнение, че са предвидени толкова средства, за да бъдат изтеглени толкова. Иначе щяха да бъдат свити. Самата сума е достатъчно плашеща, тя е без прецедент в новата българска история”, заяви Първанов.

Той вече е съобщил на съпартийците си за решението да подаде оставка.

„Не се приема ентусиазирано. Но при мен решението не подлежи на коментар”, заяви Първанов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...