Menu
Max_Weber

България предоставя широки възможности за нови проекти в Югоизточна Европа на катарския бизнес

С привлекателните условия, които предлага на чуждестранните инвеститори, и със стратегическото си разположение, България може да се превърне в отправна точка за реализацията на нови катарски бизнес проекти в Югоизточна и Централна Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря в Доха с представители на Катарската търговско-промишлена палата и Асоциацията на катарските бизнесмени.

Държавният глава подчерта, че с усъвършенстването на транспортната и енергийна инфраструктура в България и в региона и с модернизирането на индустриалните зони у нас страната ни се стреми да се утвърди като  производствен и транспортен център в Югоизточна Европа.


„Само за две години след откриването на посолство на Катар в София постигнахме много за динамизирането на политическите и икономически връзки, но очакваме много повече резултати в бъдеще“, заяви президентът. Той глава призова бизнеса от двете страни към активност за реализирането на повече общи проекти в набелязаните приоритетни сектори – производство на храни, енергетика и строителство.


През 2013 г. България постигна ръст от 40% в износа на селскостопанска продукция и това вдъхва увереност в нарастващите възможности на българските фирми. Президентът подчерта, че инвестициите в земеделието у нас са подкрепени както от страна на държавата, така и от европейските фондове. „През 2016 г. се очаква европейските субсидии за българското земеделие да достигнат размер от 1.3 млрд. евро и това предполага устойчив дългосрочен ръст в този сектор“, прогнозира Росен Плевнелиев. 


За пет години България успя да изгради 2000 МВт производствени мощности от възобновяеми енергийни източници и днес компаниите ни  имат възможност да споделят своя опит, коментира още държавният глава „Не претендираме да бъдем най-големия партньор на Катар в този сектор, но със сигурност можем да бъдем сред най-конкурентоспособните и най-надеждните“, посочи още президентът. Росен Плевнелиев потвърди интереса на България да купува природен газ от Катар и заедно със страните от Югоизточна и Централна Европа да работи за енергийна диверсификация с изграждането на терминал за втечнен газ на територията на Гърция. „Равнището на стокообмена с Катар може много бързо да нарасне, ако този проект бъде реализиран“, отбеляза президентът.


Възможностите за инвестиции в развитието на високите технологии у нас също бяха представени по време на срещата. Държавният глава подчерта, че това е един от най-динамичните и бързоразвиващи се сектори в България с устойчив годишен ръст и с над 25 000 заети в бранша.


„Катар се отваря към целия свят и е в процес на реализация на мащабни инфраструктурни проекти, които променят облика на страната. Това създава много възможности за участие в успешни проекти. Приветстваме проявения интерес към тях и от страна на българските компании“, заяви заместник-председателят на Катарската търговско-промишлена палата Мохамед Ал-Куари.


До 2017 година Катар предвижда да инвестира 20 млрд. долара в модернизирането на пътната си инфраструктура, а до 2016 г. се очаква да приключи и изграждането на ново пристанище в страната. В процес на изграждане е центърът на столицата на Катар, като в проекта „Сърцето на Доха“ са вложени над 5 млрд. долара. „Подготвяме се да посрещнем и Световното първенство по футбол през 2022 г. и за целта ще бъдат изградени още 9 нови стадиона. Това също създава много възможности за чуждестранните инвеститори“, допълни Мохамед Ал-Куари.


В рамките на форума бяха представени възможностите за инвестиции в България и бяха проведени редица срещи между представители на български и катарски компании.


В последния ден от официалното си посещение в Катар, 12 март, президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с председателя на парламента на Катар Мохамед бин Мубарак Ал Холейфи, както и с главния изпълнителен директор на катарската държавна инвестиционна корпорация „Катар Холдинг“ Ахмад Мухамад aл Сайед.


Росен Плевнелиев ще посети и Музея на ислямското изкуство в Доха.


Източник: Дирекция "Връзки с обществеността"

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...