Menu
Max_Weber

Бъчварова: Мисля, че Вучков е използван

„Не ставаше въпрос за избор между вътрешния министър и други кадри. Не е имало предварителен разговор, в който да е било ясно, че ако не се направи определен избор, ще има оставка. Всички бяхме изненадани. Уважавам Веселин Вучков. Ценя неговите качества и неговата почтеност. Това е негов личен избор”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Тя определи действията на министър Вучков, който вчера подаде оставка, като „ритуални”, защото е издебнал точния момент за изказването си така, че то да влезе в стенограмата.

Според нея оставката, подадена по този начин, е успяла да замъгли посещението на ФБР в България, още повече, че е трябвало да има среща между ФБР и Вучков.

„Оставката беше изненада за всички, включително и за премиера. Беше дадена по начин, по който нямаше възможност да не бъде приета. Изглеждаше като натиск срещу премиера”, категорична е тя.

Бъчварова коментира и рокадите в МВР.

„Това е търсене на политически дивиденти от тази ситуация. Няма разумнто обяснение, което да обоснове тази зависимост на премиера от ДПС. Ако опозицията е толкова силна, че държи в ръцете си съдбата на правителството, може би ще има размяна на ресурси, но в случая няма такава логика”.

Запитана дали Писанчев не е бил одобрен от Пеевски за поста шеф на ДАНС, Бъчварова отвърна: „Писанчев е одобрен от предишното правителство. Но и ние работихме с него при предишния мандат” и добави, че е много вероятно промяната на позицията на Вучков да е свързана с факти, които той по онова време не е знаел.

„Нямам впечатления, че премиерът е държан за шлифера”, коментира тя.

Вециепремиерът бе категорична, че властта не се страхува от хора с информация, която би могла да навреди на премиера Борисов.

„Вучков много държи на мнението си, отстоява го. Не изключвам някой да използва неговата честност и почтеност. От тази ситуация могат да се възползват много среди”, добави Бъчварова.

Тя потвърди, че с Реформаторския блок имат обща позиция и решение как да се излезе от създалата се ситуация.

„Има много интереси и личности, които искат да управляват службите. Мисля, че Вучков е използван”, изрази мнението си Бъчварова.

По повод публикациив пресата, че Борисов жертва вътрешния министър заради протежета на ДПС, Бъчварова обясни: „Това не е сюжета на вчерашната ситуация”.

На въпрос на какъв кръг от хора ще бъде предложен овакантения пост, Бъчварова отвърна: „Най-правилното решение е да се търси човек с профила на министър Вучков. Търсиме човек, който да изглежда убедително в очите на гражданите. Трябва да бъде от ГЕРБ, защото такава е структурата на правителството”.

Запитана дали на поста може да бъде назначен депутат от Реформаторския блок, вицепремиерът отговори: „Това означава да сменим формулата на правителството и тогава ремонтът ще бъде доста голям”.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...