Menu
Max_Weber

Кънев: Задържането на смени в сектор „Сигурност” дестабилизира

"Много емоция имаше в изказването на Борисов вчера. Има едно нещо, което премиерът каза – че в групата на Реформаторския блок има проблеми в дисциплината и това е изневяло няколко гласувания. Не мога да отрека, че това беше съвсем основателно", Това заяви в студиото на "Здравей, България" съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Запитан дали оставането на Реформаторския блок в коалицията носи черни точки, той отвърна: „Участието в управлението носи черни точки по принцип. Ако мислим за властта заради властта, това означава, че не ние ничий интерес, освен нашия собствен, не защитаваме. Властта се упражнява, за да промениш живота на хората – те да печелят, ти да губиш”.

Той потвърди, че се е имало среща между премиера, министър Москов и реформаторите, на която е било обсъдено кой да заеме поста на вътрешния министър.

„Румяна Бъчварова присъстваше на срещата, но решението беше взето по-късно на лична среща между нея и премиера. Това не бяха политически преговори. Тогава имахме доста личен разговор с Борисов за преодоляването на кризата в страната”, поясни Радан Кънев. Той цитира изказване на Борисов в медиите, от което ставало ясно, че персоналните промени в кабинета ще се правят поетапно, а не наведнъж.

„Задържането на персоналните смени в сектор „Сигурност” дестабилизира, а не стабилизира страната. И за съжаление се видя, че съм бил прав”, изтъкна съпредседателят на Реформаторския блок.

Радан Кънев бе категоричен, че се доверява напълно на премиера Борисов, особено в тази ситуация.

„За мен важен е резултата. Тези хора си тръгнаха, а реформата в МВР ще продължи, макар и с нов министър. Важен е резултатът. Имаше трус, имаше дестабилизация. Силно изявен политически лидер от ГЕРБ поема гаранцията, че ще продължи реформите в МВР, а премиерът сменя хората, които трябва да смен. Това е добър отговор на ситуацията и показва, че има смисъл от коалицията”, поясни той и изреди имената на хората, които през последните месеци са напуснали постовете си.

„Нямаме право да махнем Искров. И всеки знае, че това е проблем. Нищо общо няма със случая с БНБ и е много опасно да се смесва. Шефът на БНБ е подзакрилата на Европейската централна банка. Лазаров е под закрилата на никого. Тези хора са си тръгнали и това е добро решение”, заключи Радан Кънев.

„Да се биеш с тази система. Да реформираш сектор сигурност е най-тежката. Трябва да благодарим на Бъчварова, че се съгласява да поеме тази помия, която сега ще започне. Тези подмолни атаки”, категоричен бе съпредседателят на Реформаторския блок.

Той изтъкна, че е получил гаранция, че въпреки смяната на лицата на важни постове в МВР, няма да бъдат поставени други, изпълняващи чужди поръчки.

„Имам уверението на Бъчварова, че реформата ще продължи в МВР. Това вкрючва и верните персонални решения”, категоричен бе той.

По думите на Радан Кънев Реформаторският блок е уникален фактор на стабилност. Той обаче отрече от партията да готвят специалист за поста министър на вътрешните работи.

„Отлепихме на ДПС хората от вътрешното министерство и Местан излезе да каже, че няма съгласие по пенсионната реформа. Виждате ли кой е дастабилизиращия фактор в България?”, попита той.

Относно процедурата за искане на оставка на Писанчев и Лазаров, Кънев поясни, че има ред, по който Министерския съвет да предложи на президента нови хора за тези постове.

„Има конституционно решение по тези въпроси, няма правен казус. Пътят е ясен, въпросът е да се върви смело напред. Трябва да е ясно, че трябва да се работи в името на общи национални интереси”, заключи Радан Кънев.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...