Menu
Max_Weber

БСП: Правителството предаде финансовият ни интерес

ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ алармира, че на вчерашното скандално заседание на бюджетната комисия в НС са били предадени за пореден път българските интереси. Пред медиите в кулоарите на НС народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев обясни, че е внесен  закон за ратифициране на споразумението на правителствата на България и САЩ за подобряване опазването на данъчното законодателство в международен аспект.

Той поясни, че на 05.12.2015 българското правителство е подписало споразумение, което иска да се ратифицира от НС, но ангажиментът е едностранен.  Гечев поясни, че според споразумението САЩ ще получават информация от България за американски юридически и физически лица за инвестиции над 50 хил. долара и информация за участие във фирми,  депозити, във фондове в България. „Само българската страна поема ангажименти да предоставя информация на САЩ, докато те няма да предоставят информация на българската страна за подобни български инвестиции от физически и юридически лица на територията на САЩ”, обясни депутатът от левицата. „Скандалното е, че в това едностранно споразумение, България е само един изпълнител.  Това ще струва милиони левове на българските институции по систематизирането и предоставянето на тази информация”, каза още той.

Румен Гечев подчерта, че от сега подписаните споразумения със страни-членки на ЕС- сред които Германия, Дания, Великобритания, Ирландия, Италия, Испания и Франция- България е първата, с която договорът не е реципрочен. ”Възниква въпросът, защо се предава българският национален интерес и по какви причини българската страна е приела тези скандални условия- България да е първата страна от  ЕС, която доброволно да се откаже от основният международен принцип при такива споразумения- на реципрочност”, попита Гечев. Той изтъкна друга скандална част от това споразумение- България е заплашена, че ако не се съгласи на този унизителен договор, ще бъдат налагани санкции в размер на 30% от транзакциите от САЩ към България. Гечев заяви, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ категорично не приема България да поема само разходите по осигуряването на информация.

Чавдар Георгиев: Правителството принизява националния суверенитет

„Това споразумение показва трайна тенденция в политиката на това правителство за принизяване на националния суверенитет”. Това заяви пред медиите народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. Той посочи като доказателство за това договорите за заема от 16 млрд. лв., които също са съдържали клаузи, които водят до отказ от суверенитет. Социалистът допълни, че България се е задължила на предварително принудително изпълнение, в което изрично се казва, че се отказва от правата си на суверен и цялото имущество на държавата, с изключение на дипломатическото и военното, във връзка със заемите от въпросните 4 банки. „Превръщаме се в държава, която не защитава собствените си интереси. Това е недопустимо и несъвместимо със задачите, които нашата държава има да изпълнява  и да се опитва да подобри икономическото си положение”, категоричен бе Георгиев. Той подчерта, че и по това споразумение БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще направи всичко възможно то да не влезе в сила, докато не се въведе принципът на реципрочност и не се спазят принципите на международното право за равнопоставеност на субектите.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...