Menu
Max_Weber

Борисов иска завод на БМВ, "Мерцедес", "Порше" или "Фолксваген" у нас

България е много близо до приемането в Шенген по въздух и вода, заяв Бойко Борисов след срещата си с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Премиерът благодари специално на Михаил Миков, че е провел среща на тази тема със своя политически партньор в Европейския съюз.

Бойко Борисов каза, че е предал в ръцете на Щайнмайер картите на проекта за газовия хъб в България. "Дадох карта на германския външен министър относно газовия хъб и възможността да докарваме газ от интерконекторите от Гърция, Азербайджан и от "Южен поток". Поне 4-5 доставчика можем да съберем от този хъб", заяви Борисов и добави: "Всичко съм начертал, дал и обяснил". Той настоя хора като Щайнмайер да обещаят, че ще защитават нашите проекти в ЕС. Борисов призова още в България да стъпи поне един цялостен завод за производство на автомобили, независимо дали ще са БМВ, "Мерцедес", "Порше" или "Фолксваген".

Той подчерта, че така или иначе произвеждаме части, от които можем да сглобим автомобил - "гумени уплътнения, стъкла, седалки, климатици", но нямаме цялостно производство, въпреки че имаме най-ниски данъци и изключително квалифицирана работна ръка. Премиерът видимо изненада своя гост с идеята и Щайнмайер посрещна предложението с приятелска усмивка.

Борисов отново подчерта, че нашата задача сме си я свършили. Затова той обърна внимание, че след като благодарение на всички парламентарно представени партии имаме политическа стабилност, именно сега е настъпило времето да получим помощ от партньорите, които да насочат инвестициите си към нас.

Преди това Франк-Валтер Щайнмайер благодари горещо на Борисов за отделеното време и призна, че България е в много трудна обстановка заради конфликтите в съседство. Германският външен министър подплати тезата за добрите взаимовръзки между Берлин и София, посочвайки, че 5000 германски фирми са намерили път към България. Освен това 8000 българи работят в Германия, а още 7000 наши студенти учат там. След това Щайнмайер заяви, че отличните ни отношения имат капацитет да бъдат допълнително подобрени. Това е и основната цел на неговото посещение в България.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...