Menu
Max_Weber

Менда Стоянова: Оставката е морален дълг на Искров

Ден след председателя на временната комисия за КТБ Десислава Стоянова, призив към управителя на БНБ Иван Искров да подаде оставка отправи Менда Стоянова.

„Смятам, че той има моралното задължение да подаде тази оставка. Искров трябва да понесе моралната отговорност, че четвъртата по големина банка изпадна в такова състояние", категорична е председателката на Комисията по бюджет и финанси.

„Отмяната на цесиите е една от възможностите, които са в правомощията на временния синдик в КТБ. Затова се предприеха бързите законови промени - за да се въведе една нова фигура - на временния синдик, който да поеме функциите на постоянния синдик от момента на отнемане на лиценза до момента, в който съдът обяви банката в несъстоятелност и назначи нов постоянен синдик", посочи Стоянова в интервю за БНТ.

Тя обясни, че временният синдик ще има почти всички права на постоянния, с изключение на разпродаване на имущество. „Той ще бъде задължен да опазва правата на банката и нейното имущество, може да завежда дела от името на банката, да предявява отменителни искове - но не за цесиите, а за прихващанията", обясни Стоянова. „Данните от последните три месеца сочат намаляване на активите на КТБ с около 800 млн. лева. Вероятно част от обезпеченията по кредитите ги няма. Но ако временният синдик започне да води отменителните искове, те могат да бъдат върнати", каза Стоянова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...