Menu
Max_Weber

Мая Манолова подготвя закон за частния фалит

Депутатът от БСП Мая Манолова предвижда да внесе закон за частния фалит. Това обяви тя в предаването „Здравей, България”. Депутатите в парламента, в това число и ГЕРБ, вече подкрепиха на първо четене нейно предложение за промени в Закона за частните съдебни изпълнители.

„Вчера постигнахме много голяма победа, която е на гражданите, срещу монопола и частните съдебни изпълнители - срещу банките, топлофикациите, мобилни оператори, които събират вземанията си с частни съдебни изпълнители”, заяви Мая Манолова.

Въпреки подкрепата за Закона за частните съдебни изпълнители на първо четене, Манолова подчерта, че от ГЕРБ са отхвърлили промените в ГПК.

„Много често заради едно задължение, събирано през частния съдебен изпълнител, без гражданинът даже да разбере, че е обект на принудително изпълнение, една сутрин се събужда със запорирано трудово възнаграждение, сметки, даже и с изнесени за продажба имоти”, обясни Мая Манолова.

По думите ѝ има и случаи, в които длъжникът се оказва, че не дължат, даже са надплатили част от задълженията си, но докато доказват това пред съда, имотът им е изнесен и продаден.

С промените в Закона частните съдебни изпълнители няма да могат да начисляват такси, които са по-големи от дълга.

„Обмислям между първо и второ четене да предложа таксите да не могат да надвишават половината от задължението”, обясни Манолова.

За нея обаче най-важно е да бъдат подкрепени промените в ГПК.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...