Menu
Max_Weber

Kунева: РБ има ясен подход за поемането на отговорност

В Реформаторския блок имаме ясен подход за поемането на отговорност в определена област. Това се прави със съответната стратегия и конкретния човек, който да я извърши. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева в сутрешния блок на БНТ.

Тя коментира, че трябва да се прави разлика между политическите назначения, които трябва да провеждат политиката на управляващите партии в даден сектор и зад които партиите и министрите застават и носят отговорност, и останалата част от администрацията. Кунева припомни, че Реформаторският блок внесе вчера поправки в Закона за държавния служител, според които двете вратички, през които се правят назначения без конкурси – назначение на непълно работно време и по заместване, се затварят. През последните три години са назначени без конкурс 5000 души в държавната администрация. Това е абсолютно недопустимо. За тези назначения са използвани "вратички", която ние сега затваряме, за да не се случва тази практика, коментира още лидерът на ДБГ.

На въпрос за нашумялата сделка за придобиване на дялове от Виваком и други фирми от белгийската LIC33, вицепремиерът беше категорична, че е съвсем нормално правителството да се интересува от произхода на капиталите, чрез които ще бъдат придобити стратегически важни за България фирми, още повече при засиления обществен интерес към сделката.

Кунева коментира и изборите в Сърница. Тя посочи, че на централно ниво РБ са дали подкрепата си за кандидата на ГЕРБ, но че не може да се очаква в малките населени места, където има и натрупани личностни отношения, избирателите да се държат като крепостни. Тя допълни, че затова е важно за предстоящите местни избори да се търси още повече доверие и съгласие както в самия РБ, така и с ГЕРБ. Не трябва да горим нито един мост помежду си, заключи тя.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...