Menu
Max_Weber

Калфин предвижда плавно увеличаване на вноските за пенсия и безработица

Плавно увеличение на вноските за пенсия и безработица от догодина до 2027-ма година предвижда предложението на социалното министерство за пенсионна реформа, представено от вицепремиера Ивайло Калфин, информира Дарик. Това означава вноската за пенсия да се увеличава с 0.5 процентни пункта през година, а вноската за безработица да се увеличава с 0.2 процентни пункта, също през година, като през 2027-ма година общата осигурителна тежест да е вдигната с 4.5 процентни пункта.

Калфин: Неминуемо ще се върви към вдигане на възрастта и вноските за пенсия

Социалният министър ще предложи плавно увеличение на възрастта за пенсиониране - за мъжете от трета категория се предвижда вдигане с по 2 месеца през първите две години, а след това с по 1 месец на година до 2029-та година. За жените от трета категория предложението предвижда до 2030-та година възрастта да нараства с по 2 месеца на година, а след това стъпката да стане 3 месеца на година до 2037-ма година.

Реалната възраст за пенсиониране продължава да е по-ниска от законовата.

Целта е изравняване на възрастта за двата пола на 65 години.

За осигурителния стаж стъпката на нарастване е 2 месеца на година.

Промените предвиждат още от 2029-та година размерът на тавана на пенсиите да се увеличи от 35 на 40 процента от максималния осигурителен доход.

Вицепремиерът Калфин обяви, че все още се водят разговори за условията, при които ще се пенсионират военните и полицаите, но при всички положения ще се върви към въвеждане на минимална възраст. Ще се търси и разграничение между чиновниците и оперативните служители в тези системи.

Пакетът от мерки ще бъде обсъден допълнително с бизнеса и синдикатите през април, в рамките на съвета за тристранно сътрудничество, а окончателният вариант ще е ясен в началото на май, обясни Калфин.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...