Menu
Max_Weber

Калфин: Всяка втора пенсия е инвалидна

"Над 50% от пенсиите в страната ни за миналата година са били инвалидни". Това обяви социалният министър Ивайло Калфин в "Здравей, България".

През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Те достигат своя пик, когато има висока безработица и спаднат доходите, поясни министърът. Според него лекарската комисия трябва не просто да издава епикриза, но и да отбеляза какво все пак могат да работят тези хора, за да бъде пълноценен. 

Във връзка с увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране Калфин поясни: "НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко". Той предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, за в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии".

Във връзка с обвиненията, че много хора цял живот не работят и получават социални помощи, а после се пенсионират и взимат пенсия, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, в случай че нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години, и то с ниска пенсия".

По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите.

Той бе категоричен, че е абсурдно да се намалява отпуска по майчинство след третото дете. А за децата, които раждат деца - с новия закон за семейни помощи, бабата няма да получава детски за детето, а ако майката ходи на училище, тя ще получи допълнителен стимул,

Във връзка със случая със социалната работничка Ангелина Петрова, която беше бита от роми и уволнена, защото спряла помощите на богати ромски фамилии, Калфин коментира, че "има квартали, в които социален работник не може да стъпи".

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...