Menu
Max_Weber

Трябва ли да следваме румънския опит за борба с корупцията?

„Това, което България трябва да направи, е да има независима прокуратура и независим съд. Така наречения „румънски опит” означава специализирана прокуратура. Там има дирекция, която е в рамките на голямата прокуратура. В Германия обаче няма такова нещо. В Португалия и Франция също няма такава”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики.

По думите й тя е направила пълна проверка кога, при какви обстоятелства може да се въведе подобна специализирана прокуратура и какви ще са ползите за нашата страна.

„Преди няколко години ние направихме специализиран съд. Думата „специализиран” не произвежда магическо действие. Това, което може да се направи в България сега и веднага, е първо да се засили и гарантира независимостта на прокуратурата и тя да работи по начина, по който работи това специализирано звено в Румъния”, коментира вицепремиерът.

Според нея, за да може прокуратурата да предаде на съд човек след приключено разследване, тя трябва да разполага с много добри доказателства, а те се събират от МВР.

„В Румъния взимат за 6 години служители на МВР и разузнаването, събират ги под обща шахка в специализираната прокуратура и те работят заедно в рамките на този мандат”, поясни Меглена Кунева.

По думите й, ако такова звено от трите институции заработи, в България няма да има институционален недостиг.

Кунева дори предлага да се въведат тестове за лоялност за постъпване на работа в специализираната прокуратура.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...