Menu
Max_Weber

Лиляна Павлова: Разработваме програма за подкрепа и развитие на слабо развитите региони

„Разработваме програма с конкретни мерки за подкрепа и развитие на слабо развитите региони. В нея ще бъде заложена ясна и конкретна визия за целенасочени инвестиции в регионите, които изостават в своето социално-икономическо развитие.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на днешното заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към Президента на Република България в Смолян. 

Темата на изнесеното заседание беше: „Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства“.

„За три месеци вече проведохме две заседания на Съвета за регионална политика. Първата част от разработването на тази стратегия вече е факт – направен е анализ и са идентифицирани проблемите в Северозападния регион, Родопите и Странджа. Във втората си част до края на годината към стратегията ще бъдат добавени пограничните, планинските и полупланинските региони“, посочи Павлова. Според нея ако се изключи София, всички останали региони са еднакво лоши. „ Ако погледнем показателите извън седемте големи града, фактите и статистиката са припокриващи се и еднакви, и близки. Затова не можем да си позволим да ги пренебрегнем, трябва да ги развиваме заедно“, обясни министърът. По думите й анализирайки проблемите и мерките, програмата ще бъде съпътствана с детайлен финансово - икономически план. „Ще преценим за кои проекти на какво финансиране ще можем да разчитаме – европейско, публично-частно партньорство, държавен бюджет и т.н.“, добави още Павлова.

През новия програмен период три са основните цели оттук нататък във фокуса на подкрепата и развитието на Смолян и Смолянския регион. Това са развитие на транспортната инфраструктура, на туризма и създаване на предпоставки за подобряване на общинската инфраструктура по линия на енергийната ефективност.

„Смолян беше от първите градове и с най-добрите проекти от демонстрационния проект за саниране на домовете. Тук се постигна до 70 на сто спестявания от отопление“, подчерта регионалният министър.

Пред участниците в заседанието Лиляна Павлова подчерта, че през изминалия програмен период инвестициите в региона са били по-малко от 160 млн. лв., което „е крайно недостатъчно“, беше категорична тя. Новата Оперативна програма „Региони в растеж“ предвижда минимум 30 млн. лв. за Смолян. Средствата са предназначени за развитие на градската среда, за развитие на транспорта, за подобряване на публичната инфраструктура – образователна, здравна, културна. Според министър Павлова има огромен потенциалът за развитие на региона и по линия на Програмата за Трансгранично сътрудничество България – Гърция. Със средствата от нея може да се подобри пътната инфраструктура и да се положат усилия за откриването на граничния пункт Рудозем – Ксанти.

В заседанието на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към Президента на Република България участваха и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, както и министрите  на икономиката Божидар Лукарски и на туризма Николина Ангелкова, представители на местната и централната власт, депутати.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...