Menu
Max_Weber

Георги Близнашки: Предложенията за съдебна реформа са антидемократични

Управляващите са се оплели „като пилета в калчища” и в крайна сметка са извадили предложения за конституционни промени, които са „сценарий, съшит с бели конци” за овладяване на съдебната система. По този начин бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки коментира идеите за БТВ на властта за по-ефективна съдебна система.

В студиото на „Тази сутрин” той посочи, че е „за” разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска камари, но намаляването на мандата му и премахването на тайното гласуване са антидемократични и са именно това, срещу което хиляди българи протестираха преди 2 години.

Професорът по конституционно право коментира, че авторите на съдебната реформа нямат опит. Той допълни, че преди дни се е видял с правосъдния министър Христо Иванов и му е казал всичко, което е имал да му казва. Двамата работиха заедно в служебния кабинет през миналата година.

Близнашки припомни, че само един Висш съдебен съвет е изкарал мандата си: „Всеки се опитва да яхне съдебната власт, да я оседлае и да я вкара в правия път”. По думите му разделението на властите предполага по-различна политическа култура, а промяната в Конституцията би довела до резултат, ако има разбиране, че съдебната власт трябва да бъде оставена на спокойствие.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...