Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: В сравнение с други европейски страни България предлага едни от най-добрите условия на бизнеса

„В държавите, които често се дават като пример за подражание, данъците варират между 60-70%. У нас те са най-ниските в ЕС – 10%.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в приветствено слово към гостите на организирания от КРИБ Пролетен бал на индустрията и работодателите.

„Година и половина видяхте какво е държавата да абдикира от своите задължения. Това ни струва около 9-10 млрд. Спрени бяха всички еврофондове, а тук на половината бизнесът е свързан изцяло с тях”, обясни премиерът и отбеляза, че гръбнакът на икономиката е именно предприемачеството, а изкореняването на бедността във всичките й проявления е основна цел на българската политика. Борисов поясни, че напълно споделя виждането от стратегия на оцеляването на българската икономика да се премине към стратегия на растеж, основан най-вече на иновации. „Знам какво е струвало на Вас, представителите на бизнеса, да се справяте в трудните времена на финансова криза и политическа нестабилност. Споделям го, защото си спомням какво костваше на мен и хората, с които сега работя, да осъществим необходимите стъпки към стабилността на страната. Затова искам да благодаря за доверието, с което българският народ избра своето настояще и заради което бизнес и управление, заедно, се стараем да взимаме правилните общи решения. Убеден съм, че когато съумеем да бъдем отговорни и коректни, тогава ще успеем много лесно да изпълним и общата си цел - да гарантираме по-доброто бъдеще на страната ни", каза още министър-председателят.

Борисов посочи, че идеята за създаване на "Академия Икономика" е навременна и ще допринесе за доброто взаимодействие между образованието и бизнеса. След като призова притежателите на моторни превозни средства с издадени регистрационни номера от чужди държави да си платят данъците, премиерът връчи и две от наградите по време на събитието.

Пред журналисти Борисов коментира и ситуацията с TV7. Според него случилото се в сградата на медията е било недопустимо, поради което е разпоредил на министър Бъчварова да вземе мерки относно началниците, допуснали действията на полицаите в и около мястото. „Многократно съм казвал, че такива неща се правят както е описано в закона - отиваш, даваш това, което ти иска съдия-изпълнителят, и почваш да си прибираш по списък. Това е законът. Полицаите в такива ситуации са двама или трима и само съдействат. Научих в 15:40 ч. и видяхте мерките, които взехме. Фондът даде една седмица отсрочка, за да се успокоят всички и да видят, че няма никаква политическа поръчка. Но дълговете от КТБ ще се съберат, както повелява законът. Милиарди дадохме от данъкоплатците, за да спасим всички вложители. Сега е време парите да се съберат, защото са на хората”, обясни министър-председателят. По думите му полицейските началници, които не са преценили ситуацията и са допуснали струпването, са си понесли пълните наказания, а именно оставки.

По отношение на самата TV7 и журналистите й Борисов припомни как някои от последните са нарушавали принципите на демокрацията преди две години и как са докарали на власт Орешарски и Чобанов. „Забравихте ли как тези журналисти стояха при лидера на опозицията от 6:00 часа сутринта, следваха го пред телевизиите и забраняваха да се говори? Забравихте ли как разболяха детето ми? Защо тогава, когато брутално се нарушаваше демократичното право на опозицията, не се махнаха? Забравихте ли? А за Костинброд да не припомням”, подчерта премиерът. Борисов посочи, че не само TV7, а и останалите длъжници трябва да се изплатят, защото законите са еднакви за всички.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...