Menu
Max_Weber

Лиляна Павлова: 500 хил. лв. за реставрация на "Плиска"

Правителството ще предостави 500 000 лв. за археологически разкопки и проучвания, и дейности за консервация и реставрация на археологическия комплекс "Плиска". Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя уточни, че първи етап от проекта е с част от тези 500 000 лв. да бъдат финансирани 5 археологически обекта. Единият е свещеният кладенец или аязмото, който се намира на територията на южния кораб на Голямата базилика, обект тайни ходници-едни тунели, които водят от крепостните стени към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня и дворец, датиращи от 8-9 век, кръгла каменна площадка и сграда в югозападния ъгъл на вътрешния град със застроена площ от около 700 кв. м.

"Проведохме среща с премиера, тъй като неговият личен ангажимент е да подкрепи този проект не само частично да бъде на парче, а да имаме завършена туристическа атракция. Една част от нея да е завършена още това лято, когато се надяваме, че успешно ще приключим и на 15 юли ще пуснем новата отсечка от АМ "Хемус"-участък "Белокопитово-Каспичан" с големия пътен възел, за да можем още това лято туристите на Черноморието да посещават поне част от тези археологически обекти", поясни Павлова.

Тя добави, че паралелно с това ще се финансира и възстановяването, изграждането и консервацията и доизграждане на базиликата и останалите компоненти от проекта.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...