Menu
Max_Weber

Михаил Миков: Има сериозни изпитания в Европа, но трябва да имаме силата да се противопоставим заедно

„Пред Балканите има много предизвикателства. На първо място това са предизвикателствата пред социално-икономическото развитие“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на Балканска конференция на ПЕС на тема „Балканите – прогресивна визия за общо бъдеще”.

Според него окуражаващите знаци от Европа са важни за народите, които чувстват все повече песимизъм в условията на тежка социално икономическа криза. „На второ място са предизвикателствата на тероризма – „Ислямска държава“ и ситуацията в Украйна“, допълни Миков. Той е на мнение, че събитията в Украйна крият сериозен риск за ограничаване на правата. „Ние, като представители на левицата, трябва да бъдем изключително внимателни, когато в името на борбата с тероризма се правят естествени ограничения на фундаменталните права, които са достигнати“, каза още той. Председателят на БСП подчерта, че като част от страните-членки на ЕС, трябва да бъдем достатъчно последователни и обединени в сигналите, които се дават към страните от западните Балкани. „Аз съм убеден, че тази последователност на ПЕС не може да не бъде забелязана и от сестринските партии. Но в най-голяма степен от гражданите на тези страни, които да оценят това, което прави ПЕС за едни други различни Балкани от тези, които историята е експонирана в представите на просветения европеец“, коментира Миков. По неговите думи социалното развитие, защита на правата и най-вече солидарността ще бъдат запазена марка на левицата, която трябва да стигне до гражданите.

Михаил Миков заяви, че днес има много сериозни изпитания в Европа, в голяма степен и при нас. „Това са изпитания от възраждащ се национализъм, свързани с появата на движения, партии, които търсят в кризисния период злоупотреба с национални и националистически нагласи. Ние трябва да имаме силата да се противопоставяме и това можем да го правим заедно“, уточни той. Според него това може да се стане чрез взаимни контактите, партньорството и съвместни срещи и инициативи. „Когато гражданите на нашите страни осъзнават, че това е пътят на развитие на модерните общества в страните от балканския регион и в по-широк план от Югоизточна Европа“, обясни председателят на БСП.

Миков пожела откровена и динамична дискусия по време на конференцията и благодари на ПЕС за последователността балканската тема да бъде като една от важните точки в дневния ред. Той е категоричен, че съвместните срещи ще продължат, за да могат социалистическите и социалдемократическите партии в Югоизточна Европа да бъдат онзи мощен политически фактор, който да даде друга перспектива на гражданите от тази част на Европа.

На конференцията приветствие отправи президентът на ПЕС Сергей Станишев. Модератор на дискусията е Кристиан Вигенин - председател на работната група на ПЕС „Западните Балкани”. Сред участниците са: Деница Караджова - член на ИБ на НС на БСП, Мими Кодели - министър на отбраната на Албания, Йоана Казаку - държавен секретар на министерство на труда, семейството, социалната защита и възрастните хора на Румъния, Боян Пайтич – председател на Демократическа партия на Сърбия, Джакомо Филибек  - заместник-генерален секретар на ПЕС, Кнут Флекенштайн - заместник-председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Присъстваха и представители на социалистите и демократите в Хърватия, Франция, Македония, Босна и Херцеговина, Черна Гора.

Мероприятието уважиха народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов, евродепутатът Георги Пирински, както и Борис Иванов – шеф на кабинета на председателя на НС на БСП и Евгени Кирилов – член на НС на БСП.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...