Menu
Max_Weber

Татяна Дончева: Политици идваха при Цв. Василев като рая при падишаха

Самият бивш мажоритарен собственик на КТБ има интерес от попадането в медиите на тези списъци на посетители. Това заяви в ефира на „Здравей, България” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. „Аз мога да забравя в студиото ви едни тетрадки, а после да кажа, че не знам какво става…”, иронизира политикът.

Тетрадките, на които е попаднала, са й направили изключително впечатление. „Това показва нещо, за което аз говоря от няколко години – задкулисието е достатъчно нагло, те подсказват решения като привикване на килимчето…”, казва Дончева.

По думите й хората трябва да са наясно, че ако някой гражданин опира до държавните органи, то „той трябва да ходи при тях, а не те при него…” „Това е един натоварен график и това, че са чакали с часове, а срещите са толкова кратки означава, че едно отношение като на раята към падишаха – идват да целуват ръка…”, констатира тя.

Тя разби аргументите на депутата от ДПС Йордан Цонев, като обясни, че Ирена Кръстева и Делян Пеевски не са били акционери в КТБ и никой не твърдеше обратното. "Банката става пирамида, след като сделките са кухи и няма обезпечение и са давани огромни суми за кредити…Банката е в правото си да ви даде кредит и без обезпечение – ако вие сте един богат човек, който има достатъчно движимо и недвижимо имущество, не е нужно да ви взимат обезпечение. Самият Цветан Василев обаче правеше нови дружества, за да придобива други видове бизнес…Той записваше кредити на фирмите, които имат имущество и обезпечение…”, обяснява тя.

Тя изрази мнението си за редица хора от списъка, на които не обърнаха достатъчно внимание медиите. Относно депутата от ДПС Йордан Цонев тя каза, че не му завижда „за ролята, която му е отредил Делян Пеевски…”. „Един от облагодетелстваните, освен Иван Костов, е кума на Данчо Цонев…”, обясни тя.

По думите й премиерът Бойко Борисов е подведен относно това, че някои договори за кредити били подправени. „Един анекс към договора не значи, че нещо е подправено…”. „Ако аз имам депозит с основен лихвен процент и депозит в рамките на 100 хил. евро, то имат  право за погасяване от Фонда за гарантиране на влоговете…”, коментира Татяна Дончева.

Тя обясни, че цялата игра е върху това да не се тълкува вярно европейското правило за погасяване на депозитите до 100 хил евро, които не са с преференциални условия. „До 100 хил. евро фондът трябва да гарантира на всички – когато ти такъв имаш депозит, имаш право да ти се върне главницата и обикновената лихва върху депозита…това е тълкуването…Аз чух Менда Стоянова да казва, че фондът е създаден, за да омекоти удара, който държавата ще поеме, ако фалира банката…Това е, което Бойко Борисов, Менда Стоянова и министърът на финансите Владислав Горанов не го разбират…”, категорична бе тя.

Тя коментира и ситуацията с ТВ7, чието имущество е заложено към КТБ и други кредитни институции: "Стойността на една телевизия не е в камерите и сървърите, това всички го разбират..."

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...