Menu
Max_Weber

Лютви Местан: Мен не ме е страх!

Пред многохиляден митинг в с. Пристое, община Каолиново ДПС отбеляза поредната годишнина от съпротивата срещу насилствената смяна на имената - Майските събития, които преминават под мотото “Заедно срещу омразата!”.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обърна към трибуните “Дължим днешната си свобода и на свидните ни жертви, за това до мен са дъщерите на загиналите по време на трагичните събития преди 26 години. Точно заради това миналата година от Пристое поисках две неща. Първо тези събития - Възпоменателните митинги да станат част от държавния протокол, защото походът от Пристое през селата Кус, Климент, Каолиново е походът за българската демокрация, бащите ви загинаха не само за правото ни да носим майчините имена,  не само за правото всеки да вярва в своя Бог, не само за правото всеки свободно да говори на  майчиния си език. Те загинаха, за да може България днес да бъде демократична страна. Затова уважението към тях е дължимо от цялата българска държава, от държавния протокол. И аз  все още чакам отговор на този призив. Второто нещо, което поисках, заради репресираните и заради вас, събитията от май 1989 година и събитията от Родопите през 70-те и края на 80-те години,  да влязат в  учебниците по история, защото и днес,  от най- висока национална трибуна, се прави опит не просто за грешен прочит на тези събития. А има гласове, които отричат т.нар. възродителен процес, има гласове които отричат Майските събития. В името на бъдещите поколения и като израз на признание към репресираните, настояваме събитията да се изучават като урок по демокрация, защото събитията от преди 26 години са българския политически аналог на събитията от Чехия от 1968 година. Чехите имат своята Пражка пролет, България има своята Майска пролет. И който отрича този факт криви душата си. Вместо да бъде верен на историческата истина, се отнася цинично към приноса на стотици  хиляди мирно протестиращи турци и мюсюлмани в България. Ние трябва да извървим своя път, да изпълним мисията си, а  тя е равноправие за всички български граждани, независимо от етнос и вяра. "

Председателят на ДПС припомни, че в страната все още има проблем с равноправието, като едно от най-ярките доказателства за това е законопроектът на Патриотичния фронт, с който се предвижда десетократно увеличена глоба и затвор за използването на майчин език в предизборната кампания."Проблемът не е в законопроекта на ПФ,  проблемът е, че другите  партии  от управлението мълчат за тази инициатива  и не се разграничават.”, заяви Местан. "Миналата година след нас, тук в Пристое, са дошли  да стоят в минута мълчание президентът, в компанията на някои наши бивши колеги, които сега са в прегръдката на точно този Патриотичен фронт, който сега иска затвор за ползване на майчин език.ъНе ги ли е срам  тези наши колеги да съуправяват с фашистите в България. Не ги ли е срам да искат вашето доверие”, каза Местан.

Лидерът на ДПС се обърна към митинга с думите “Мен не ме е страх! И никой няма да види  човек, който се страхува между нас. Защото пред мен се намират нашите смели избиратели! Само на този стадион има десет - петнадесет хиляди души, които са  горди, хора, които не губят надеждата си, които не позволяват да им мачкат гордостта! Докато вас ви има, ако е нужно ще гнием в затворите, но ще достигнем целите си - равноправие за всички български граждани, независимо от етнос и вяра!”

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...