Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Намерихме разумен компромис

Всички ние се опитахме да си свършим работата и максимално да направим компромис. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на финансите Владислав Горанов, Борисов участва на среща със синдикати и работодатели, на която бяха обсъдени промените в пенсионната реформа.

От името на ГЕРБ се надявам, че пенсионната реформа ще бъде подкрепена, добави премиерът.

Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много от големите проблеми са замитани и отлагани във времето, затова беше много трудно да се намери разумен компромис, каза още Борисов. Вицепремиерът Ивайло Калфин пък съобщи, че социалният пакет, който МС внася, има общо съгласие.

Пакетът е резултат на много месеци детайлно разговаряне. Остават теми, по които продължаваме да говорим, каза социалният министър.
Той благодари на социалните партньори за ангажимента и отговорността. Всеки беше достатъчно разумен и зрял да направи отстъпка, каза още Ивайло Калфин.

Промените включват увеличаване на осигурителните вноски от 2017 г. с 1 %, като парите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ, възрастта за пенсия при 1-ва и 2-ра категория спира на 55 или 60 години. При закриване или съкращаване в мина миньорите могат да се пенсионират и по-рано, но след навършване на 55 години не могат да бъдат назначавани отново.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...