Menu
Max_Weber

Янаки Стоилов: Всеки от нас трябва да носи поне малко от искрата на Ботев

Зам.-председателят на БСП и на 43-то НС Янаки Стоилов произнесе слово на лобното място на Христо Ботев в местността Йолковица във Врачанския балкан пред участниците в традиционния национален поход „По стъпките на Ботевата чета“.

Тази година се навършват 139 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. “Вярно е, че националните интереси донякъде зависят от епохата, в която живеем. Но когато днес най-високи официални говорители ни призовават да бъдем модерни патриоти, аз предпочитам да останем близо до Ботев“, каза Стоилов. Той е категоричен, че в искреността на поета-революционер не може да има и сянка съмнение и приспособяване. „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“, цитира той думите на поета.  

Народният представител е на мнение, че не всеки може да има таланта на Ботев, да има неговото безстрашие и саможертва, както и да понесе толкова лишения, принасяйки се в служба на отечеството и справедливостта. „Но всеки от нас трябва да знае не само кой е Ботев, но и какво е мислил и какво е направил. Всеки от нас трябва да носи поне малко от искрата на Ботев и от неговото достойнство и да има за пример неговата отдаденост на идеала и родината“, заключи Янаки Стоилов.

Стоилов ще присъства на тържествения концерт в Драматично-куклен театър в гр. Враца и на тържествения митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...