Menu
Max_Weber

Калфин: Бедността не може да се преодолее само със социални политики, а с комплекс от мерки и работеща икономика

Когато хората са доведени до краен недоимък и мислят предимно за  оцеляването си, започват да търсят вината за това навсякъде. Борбата с бедността не може да бъде само чрез социални политики. Не може да се реши и само със социални помощи. Това заяви в ефира на БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Според него за преодоляването на проблема е необходима цялостна държавна политика, която започва с образованието и повишаването на доходите и свършва с това всеки да спазва правилата и да си знае задълженията. „Само с говорене няма как да стане. Не е редно единствено чрез социалната политика да се решават проблемите с бедността. Те се решават от икономиката и цялото функциониране на държавата“, посочи Калфин.

Вицепремиерът коментира и внесените в НС промени в Кодекса за социалното осигуряване. По думите му пакетът изменения осигурява условия за значително увеличаване на новоотпуснатите пенсии и ще намали субсидирането на пенсионната система от държавния бюджет с над един милиард лева.  „Имах доста разговори не само с представители на МВР и отбраната. Факт е, че те не се пенсионират на 45 години. Миналата година средната възраст е 52,8 години. Затова предлагам тази възраст, от която да започне пенсионирането. Мисля, че голяма част от исканията им бяха приети, но няма как, ще трябва да има възраст и тя да е средната възраст за пенсиониране в момента. За целия сектор сигурност в законопроекта даваме във всяка една от службите да се направи ясно разграничение между тежък труд и не толкова тежък. Би трябвало да има разграничение за рисковете и тежестите на полагания труд“, посочи Калфин.

По отношение на пенсиите на категорийните работещи от следващата година, социалният министър обясни: „В момента ранното пенсиониране трябва да се плати 100 процента от професионалните пенсионни фондове и след като човек влезе в редовната възраст, да се плати от НОИ. Тук има два риска – дали има достатъчно средства в професионалните пенсионни фондове и за колко време те могат да плащат. И второто е - дали няма да се случи така, че някои хора няма да бъдат принудени да останат без доходи в този преход между професионалния пенсионен фонд и НОИ. За да не се случи това, сме предприели мерки“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...