Menu
Max_Weber

Мариана Тодорова: АБВ подкрепя идеята за референдум заедно с местните избори

АБВ подкрепя идеята за референдум по въпросите на изборното законодателство, заедно с местните избори. Допитването обаче трябва да се проведе при по-нисък праг на валидност от 40 процента плюс един от имащите право на глас. Това заяви в ефира на  БНТ депутатът от ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

По думите й ако прагът за признаване на резултата от референдума не бъде намален, съществува сериозна опасност инициативата да бъде провалена, а избирателите разочаровани и демотивирани. “Ние предложихме едно плавно понижаване на границата за валидност на референдумите от 40 процента плюс един. За съжаление това не се прие в пленалната зала, което ни подсказва, че няма воля да се случи един успешен референдум. Ако допитването се проведе при сега действащите условия, с поправките които бяха приети, идеята за референдум ще бъде компрометирана.

Гражданите ще бъдат излъгани. Ще се пропилее тяхната енергия, защото ще има очаквания за промяна. Така, че очакваме от ГЕРБ да преосмислят позицията си. Пак казвам, ние не предлагаме рязко намаляване на прага за валидност, а нещо съвсем нормално, защото 40 процента от имащите право на глас са около 2 760 000 хиляди души, което е един завиден резултат за гласуване на президентски избори, например. След като ние не търсим кворум за представителната демокрация, за парламента, защо залагаме за пряката демокрация“, посочи тя.

АБВ е за налагането на мажоритарна система 50/50 по подобие на Германия, посочи още Тодорова. Според нея въпросът за преминаване към такъв тип избирателен модел трябва да присъства в допитването до народа. В противен случай можем да се върнем към неработещи  варианти, като този от 2009 година , когато мажоритарно бяха избрани едва 31 депутата и това се оказа неефективно, допълни тя.

В заключение Мариана Тодорова се обяви и за работа в посока за въвеждане на електронното гласуване. По думите й е необходима работа за това то да гарантира сигурност и тайната на вота. Недопустимо е в дигиталната ера да се отказваме от такава възможност само заради аргумента, че може да има манипулации. „Трябва да работим в посока на това хората да не продават гласа си и да не се поддават на натиск, а не да изоставаме от времето“, завърши Тодорова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...