Menu
Max_Weber

В авиобаза „Граф Игнатиево“ ще се проведе ден на отворени врати

В авиобаза „Граф Игнатиево“ ще се проведе ден на отворени врати на 17 март /понеделник/ от 09.00 часа. Събитието е посветено на 10 годишнината от членството на страната ни в НАТО и е по повод 63 години от създаването на авиобазата. За авиационното формирование членството ни в Организацията на Северноатлантическия договор е свързано с изпълнение на мисията „Air Policing“ в Интегрираната система за противовъздушна отбрана.

Официалната церемония ще започне в 10.00 часа и  след нея посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на действията на дежурните екипажи по залавяне на „самолет-нарушител”, принуждаването му за кацане на летище Граф Игнтаиево и залавяне на екипажа (мисия Air Policing). 


Авиационен поздрав към гостите ще бъде прелитането на самолети Л-39 и „Пилатус“ PC-9M от Учебната авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия и на тройка Су-25К от Базата за предно разполагане – Безмер.


Предвиден е и стационарен показ на изтребители МиГ-21, МиГ-29, авиационна и специална техника, и оборудване.


Летище Граф Игнатиево съществува от 1940 г.


На 17 март 1951 година  на територията на летището е сформиран 19-и изтребителен авиационен полк (иап) - първообраз на 3-та изтребителна авиационна база (иаб). При създаването си авиополкът е въоръжен със самолет Як-23, след което последователно е превъоръжаван със самолети МиГ-15, МиГ-15бис, МиГ-17, МиГ-17ПФ, МиГ-19С, МиГ-19ПМ, МиГ-21Ф13 и МиГ-21М. Последната модификация МиГ-21бис идва на въоръжение на 15 декември 1983 г.


От 18 август 1994 г. 19-и иап се преструктурира в 3-та иаб.  През 2000 г. от 5-та иаб Равнец се пребазира ескадрилата МиГ-29, с което съществено се повишава бойният потенциал на авиобазата.


През 2001 г. започва мащабна реконструкция на инфраструктурата на летището, която превръща авиобаза Граф Игнатиево в съвременна авиационна база с модерно комуникационно, навигационно и информационно оборудване, реконструирана по стандартите на NATO и ICAO полоса за излитане и кацане и модерен център за ръководство и управление на полетите.


През 2001, 2003 и 2005 г. на територията на авиобазата се провеждат мащабни международни учения „Cooperative Key” по инициативата "Партньорство за мир", а от края на 2005 г. започват интензивни двустранни тренировъчни полети с ескадрили от американските Военновъздушни сили и ВВС на други партньори от НАТО.


От 29 март 2004 година, дни преди официалното приемане на страната ни в НАТО, екипажи на изтребители МиГ-21 и МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево носят без прекъсване дежурството по AIR POLICING, свързано с охраната и контрола на въздушното пространство в Интегрираната система за ПВО на НАТО.


Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...