Menu
Max_Weber

Лютви Местан: Назначаваме Георги Близнашки за съветник, защото е експерт

„Частичният мажоритарен вот ще заличи малките партии". Такова мнение изрази лидерът на ДПС Лютви Местан в предаването „Здравей, България". Той коментира предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум с три въпроса, единият от които е: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?".

Основният проблем според ДПС е, че става въпрос за част от депутатите. По изчисления на Движението, ако изборите са днес и първата политическа сила спечели 40% от вота, при 100% мажоритарна система, тази партия ще има 96 мандата и тогава ще трябва да управлява коалиционно.

При смесената система, същата политическа сила ще вземе 64 места в парламента от пропорционалните и минимум 70 мандата от 80 едномандатните.

„Тоест при един и същи резултат, при пропорционална система имаме коалиционен кабинет, а във втория случай - еднопартийно управление”, коментира Лютви Местан. „Ако някой иска да ликвидира коалиционността и да установи за следващите 15-20 години еднопартийни управления, които в български условия крият риска да се изродят и в тоталитарни режими, нека го каже съвсем ясно”, заяви Лютви Местан.

Той заяви, че още тези дни ще поиска разговори и с ГЕРБ, и БСП, и РБ по тези въпроси.

Във връзка с назначаването на бившия служебен премиер и активист от протестите срещу кабинета „Орешарски” Георги Близнашки за съветник на ДПС в комисията, която трябва да изготви промените в Конституцията, Лютви Местан коментира, че това е чисто експертно, а не политическо назначение.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...