Menu
Max_Weber

Проф. Румен Гечев: Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори

„Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев в декларация от парламентарната трибуна.

Според него този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции, както и израждането на пазарната конкуренция в открито толериране на избрани фирми, близки до властта, на практика потвърждава оценките, дадени от левицата. „Доказва се, че те са реални и че зад чертаната от сегашното управление розова мъгла, не стои нищо, освен нискокачествена пропаганда. По същество Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори”, допълни той.

Гечев припомни, че вчера в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България г-н Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка), е публикувал тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България и особено за работата на правителството и неговите институции. „В тази връзка, нека правителството да излезе и да каже открито приема или не тези убийствени оценки. Ако правителствената коалиция 4+1 не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за формирането и провеждането на реални реформи, водещи до ефективно партньорство между бизнес и правителство. Партньорство, водещо до изграждането на конкурентоспособно пазарно стопанство”, коментира народният представител.

Според депутата от левицата посланията на Световната банка в България са повече от категорични. „С препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас”, допълни той. По неговите думи, освен че експертите на Световната банка предупреждават бизнесът да стои далече от правителството, те по същество поставят „Слаба оценка” на така наречените реформи, които очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите. „Сегашното правителство не само че не помага на бизнеса и не спомага за  ускоряване на мижавия икономически растеж от 0.9% спрямо 2014г, но по същество пречи за неговото развитие”, категоричен е Гечев.

Народният представител подчерта, че е особено тревожна оценката на Световната банка за състоянието на конкурентността и функционалността на пазара у нас. „Оценката, че единствено конкурентни са фирмите, опериращи под политическия чадър на властта, мултиплицира въпроса КОЙ във въпроса КОИ фирми, трупат печалби в полза на управляващия политически елит”, каза още той. Според него скандално е, че тази водеща институция препоръчва на чуждестранните инвеститори да не влизат в съвместни бизнес начинания с такива „пристанали” на властта фирми, защото рискуват техния бизнес да бъде откраднат, а възможността да получат защита от съдебната ни система е меко казано под въпрос.

Проф. Гечев обясни, че анализатори от Световната банка са посочили пример от проучване, според което, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението ще се увеличи с 500%.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...