Menu
Max_Weber

АБВ иска 50% мажоритарен и 50% пропорционален вот

„АБВ има готова стратегия за развитието на ядрената енергетика”. Това каза в разговор за цената на тока с актива на АБВ в село Радиново, Община "Марица" председателят на ПП АБВ и президент на Р. България /2002-2012/ Георги Първанов. Близо 200 души препълниха залата на читалище "Отец Паисий" в селото за общинската конференция на политическата сила.

В общинската организация на АБВ в Община "Марица" преди дни се вляха много млади хора, в това число младежката структура на БСП и знакови лица от социалистическата партия. На 21 юни за неин председател бе избран Атанас Тинков.

"Стратегията ще бъде предложена в парламента, защото според нас  енергийната политика на страната ни трябва да бъде такава, каквато е била преди години. Бяхме енергиен център на Балканите. Продавахме ток, задоволявахме 40-50% от енергийния дефицит на Балканите. Сега я докарахме дотам да купуваме ток от комшиите”, коментира Георги Първанов. По думите му голямото, дългосрочно решение на проблема с цените на тока у нас, е откриването на нови мощности. „Ние искахме и продължаваме да настояваме да се строи нова ядрена централа в Белене. Ако има два нови реактора България си осигурява евтин ток, евтина електроенергия за десетилетия напред. Това означава стимули за развитие на икономиката”, подчерта лидерът на АБВ. Говорейки за икономиката и ползите на държавата, Георги Първанов засегна и темата "Турски поток" и отбеляза, че само от това, че газопроводът няма да минава през България, страната ни губи средно 500 милиона годишни такси.

"АБВ се ангажира не просто с подкрепа на правителството, а с подкрепа за социалната политика на правителството. Ние избрахме най-подготвения си човек - Ивало Калфин. Той се зае с пенсионната реформа - нещо, за което никой не посмя през последните 25 години. Не спря дотук - продължи с доброто родителство и социалните помощи", посочи още Георги Първанов. По думите му е много лесно да се прави лява политика по барикадите, "ние обаче избрахме другия подход - да предлагаме решения и конкретни политики", заяви лидерът на АБВ.

" Преди 10-на дни ПП АБВ прие Стратегия за развитие на българското земеделие - за последните 25 години такава няма. В стратегията много ясно е разработена идеята за държавния ангажимент към зеленчуко производителите, към животновъдите", посочи Георги Първанов. В отговор на въпрос на местни земеделци, той отново подчерта готовността на Москва за отваряне на "зелен коридор" за бързо разваляща се земеделска продукция, готовност подчертана и при последното му посещение в руската столица. "Москва има три пъти по-голям пазар от България", подчерта лидерът на АБВ.

Георги Първанов заяви, че категорично стои зад идеята да се избират личности и по тази причина подкрепя мажоритарния вот. По отношение на референдума за това, лидерът на АБВ подчерта, че политическата сила е за смесена система от типа "50 на 50" - 50 % - мажоритарен избор и 50 % пропорционален. Той разкритикува действащия държавен глава за това, че "така и не пожела или не посмя да формулира ясен въпрос за референдума".

По думите на Първанов обаче, бариерата за това да се признае за валиден един референдум, би трябвало да е около 40 %, за да бъдат стимулирани хората да участват.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...