Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Задачата ни е да ограничим сивата икономика до 1/3 от размера й в настоящия момент

“Нашата задача е да свалим сивата икономика на 1/3 от това, което е в момента. Оптимист съм за ограничаването ѝ, иначе не бих си позволил да поема такъв ангажимент.” Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на кръгла маса с тема „За икономика на светло".

„С това, което сме направили, мисля, че е абсолютно изпълнимо и няма да е голо обещание. Убеден съм, че ще успеем. Винаги дават пример с Румъния. Не знам в кое отношение ни превъзхождат, но виждате, че по дял на сивата икономика са зад България. Значи нещо в системата им е по-лошо от България", поясни Борисов и допълни, че корупцията и контрабандата са съпоставими помежду си. Според него няма по-лесни пари от контрабандата, защото са 100% черни. Министър-председателят подчерта, че онези, които се занимават с контрабанда, са застанали срещу правителството. „Над 1,1 млрд. лева миналата година са отишли при контрабандистите. Сега със 17 пъти се е вдигнал приходът на ден на кантарите по митниците”, отбеляза премиерът. По думите му при обществените поръчки рискът е много по-голям, защото там ЕС следи за тях. Борисов обясни, че държавата в момента има необходимата финансова стабилност,  а резервът не се пипа. „Харчим от събраните повече пари. Резервът ни е 11 милиарда. Гледаме да сме по-тихи и когато на сайта на финансите се публикуват сметките, всички си мълчат”, изтъкна премиерът и благодари на всички, които поддържат правителството.

Борисов отбеляза политическата воля, която правителството демонстрира откакто е на власт, и съобщи, че вследствие на разбитите контрабандни схеми количеството изпита бира се е увеличило с 30% от началото на годината. „И куп други такива неща. Това са приходи, от които си позволихме да дадем пари на пенсионерите, да довършим магистралите, на общините да си довършат проектите. Тези пари директно развращават системата и пречат на нормалната конкуренция”, изтъкна премиерът и добави, че е възможно да има и уличени известни личности от обществото. По думите му във всяка задържана до момента организирана група има или митничар, или данъчен служител. „Те за радост споделят обилно. Опитахме с мобилни групи по цигарените и алкохолните фабрики. Доста е пробита системата и  направихме друго”, посочи министър-председателят.

Борисов изрази своята убеденост, че политиката, която води правителството, е правилна и е предпоставка за добри резултати. „С 15 % повече еврофондове усвояваме от Румъния. Няма показател, с който да сме по-слаби. Играта на популизъм свърши. Хубаво е, че не ни сравняват с Гърция. Гарантирам, че до края на годината можем да направим още едно такова събитие и гарантирам, че резултатите ще са доста добри”, категоричен бе министър-председателят. Премиерът посочи, че борбата срещу корупцията и контрабандата може да се изведе на държавно ниво.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...