Menu
Max_Weber

Обновиха градската среда в Благоевград с 4.8 млн. лв. от оперативни програми

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заедно с кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов откриха обновения благоевградски парк „Арена“, който е част от проекта „Зелена и достъпна градска среда в Община Благоевград“. В парка с около 4.8 млн. лв. са обновени обществени градски пространства.

С предоставените средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. са подобрени парковите среди, зелени площи и детски площадки, реконструирани и рехабилитирани са елементи на уличната мрежа. Създаден е и улеснен достъп на хора с увреждания до тях.

Радвам се, че днес откриваме този парк. Община Благоевград направи всичко възможно чрез средствата от ЕС да промени облика на града. За изминалия програмен период, Благоевград беше много активен бенефициент с проекти на обща стойност над 26 млн. лв. От тук нататък предизвикателствата са още по-големи. Вчера Благоевград получи договор, с който се делегира на града възможността с минимум 44 млн. лв. да реализира още нови проекти за своето развитие. Кои ще са те, вече ще зависи от местните власти, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Според нея потенциалът на града е развитието му като младежки център – с университети, младежки фестивали и пр.

С изграждането на магистралата дотук ще се разширят и възможностите за туризъм. Според кмета Камбитов разстоянието от София до тук ще е около 40 минути, стига да не се нарушават правилата за безопасност, коментира регионалният министър.

Тя увери присъстващите, че на 1 август ще бъде пуснат в движение ЛОТ 4 на АМ Струма – от Сандански до Кулата, а в края на октомври – ЛОТ 2 от Дупница до Благоевград. В края на следващото лято се надявам да имаме избрани изпълнители на два от подучастъците на ЛОТ 3 през Кресненското дефиле, съобщи още министърът.

Желая ви със здраве да ползвате придобивката и с грижата на добър стопанин да я пазите, каза в заключение министър Павлова.
На община бяха предоставени и над 300 хил. лв., с които тя имаше възможността да подготви участието си в новия програмен период. За тази цел тя вече разработи своя интегриран план за градско възстановяване и развитие, чието изпълнение трябва да допринесе за реализирането на конкретни приоритети за развитието на общината, така че тя да преодолее високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...