Menu
Max_Weber

Мажоритарно избраните кандидати трябва да се реализират на два тура

Прагът за легитимност на референдумите трябва да бъде да бъде 40% плюс един за въпроси, некасаещи промяна на Конституцията и 50% за теми, касаещи нейното изменение, смятат от АБВ. Прагът за легитимност на референдумите трябва да бъде да бъде 40% плюс един за въпроси, некасаещи промяна на Конституцията и 50% за теми, касаещи нейното изменение, смятат от АБВ.

„От някои идеи на ГЕРБ за промени в закона за референдумите оставам с впечатлението, че се прави нещо доста неработещо, но и недостатъчно принципно. Стремежът да се потърсят критерии за легитимност на народните допитвания като резултатите се обвържат с гласувания различни от тези за Народно събрание, ще доведе до ущърб на пряката демокрация и ще похаби енергията на избирателите. АБВ няма да отстъпи от позицията си, прагът на легитимност да бъде 40 процента плюс един при въпроси, незасягащи Конституцията и над 50% за теми, свързани с конституционното устройство“. Това заяви по време на пресконференция лидерът на ПП АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

По думите му Алтернатива за българско възраждане ще се бори и за налагане на мажоритарната система във варианта й 50 на 50. Във връзка с това той припомни предложението си партията да подкрепи искането на ДПС за разглеждане на въпроса за въвеждането на 100 процентна мажоритарност на вота, но  под условие. „Можем да декларираме готовност да подкрепим и предложението на ДПС при положение, че ако то не мине, те ще подкрепят нашето за смесена система. Друго важно условие е, че мажоритарно избраните кандидати трябва да се реализират на два тура, а не на един“, посочи Георги Първанов.

Според председателя на АБВ съществува още един проблем, който заплашва народното допитване по въпростите на изборното законодателство: „Най – вероятно този референдум ще се окаже неуспешен и първопричината за това се крие в начина, по който държавният глава г-н Плевнелиев формулира въпросите. Защото въпросът: "Да се избират ли  мажоритрно част от народните представители?", не дава никаква информация на хората. Той не ги мотивира по никакъв начин да гласуват“.

Според Първанов допълнителна демотивация върху гласоподавателите ще окаже и липсата на яснота по въпроса със задължителното гласуване, който остава неясен  по отношение на това как ще се прилага това решение - чрез санкции или чрез поощрения, както и  как ще бъде наложено то на българските граждани в чужбина.

Тезата на  Георги Първанов бе допълнена от народния представител Мариана Тодорова. Тя заяви, че ПГ на АБВ е внесла в деловодството на Народното събрание първото реално предложение за редакция на първия въпрос в допитването, свързан с  въвеждането на мажоритарен вот.

“Предлагаме следния въпрос: „Подкрепяте ли въвеждане на смесената избирателна система, при която половината от депутатите се избират мажоритарно?“. Бихме искали хората да имат достатъчно яснота за какво гласуват на изборите, тъй като виждаме, че предложеният от президента Плевнелиев въпрос има множество интерпретации и тълкования, хората биха били объркани и излъгани след това и ако референдумът е неуспешен отново, ще се погуби много гражданска енергия, този парламент ще бъде неработещ и ще се делигитимира. Държим да има яснота във формулировката, за да може после Народното събрание да има ангажимент да изпълни това, за което хората са гласували“. посочи тя.

В страни от темата лидерът на АБВ коментира и напрежението в столичния кв. „Орландовци“ и с. Гърмен като посочи, че  въпросът  трябва да бъде обект на заседание на КСНС.

В заключение Първанов изрази и позиция по предложенията за антикорупционна стратегия на вицепремиера Меглена Кунева. Според него  възможността бъдещото бюро за борба с корупцията да се сезира по анонимни сигнали и сигнали от медии, включително и жълти такива, може да компрометира цялото начинание.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...