Menu
Max_Weber

Лютви Местан гостува в дома на сър Греъм Уотсън

В рамките на посещението си в Брюксел, по покана на министър-председателя на Белгия и лидер на Валонската  либерална партия Шарл Мишел, председателят на ДПС Лютви Местан проведе срещи със Сър Греъм Уотсън, президент на АЛДЕ, и Ги Верхофщадт – председател на фракцията на либералите в ЕП. Лидерът на ДПС участва в първата по рода си среща на лидерите на либералните партии в Европа с участието и на либералните министър-председатели г-н Шарл Мишел – Белгия, министър-председателя на Нидерландия г-н Марк Рюте и на Естония г-н Таави Рийвас.

Сър Греъм Уотсън прие Лютви Местан в дома си, като особен знак на партньорство и приятелство. Основни теми на срещата бяха бъдещето на АЛДЕ и предизвикателствата пред ЕС, свързани с предстоящия референдум в Обединеното Кралство за оставането на Англия в ЕС.

Двамата лидери застъпиха категоричната теза, че е стратегически важно Англия да остане в ЕС, което е в интерес на Обединеното кралство, Англия и най-вече на нейните граждани. Либералите ще участват  в тази кампания за запазването на целостта на ЕС, защото са направили своя ценностен избор. Председателят на ДПС Лютви Местан представи на Сър Греъм Утсън идеята на ДПС за необходимостта либералите да разработят нова, либерална концепция за разширяването на ЕС към Източна Европа и в частност към Западните Балкани.

В изказването си на срещата с либералните лидери и министър-председатели  Лютви Местан разгърна идеите си в рамките на дебатите по темата „Различният път за Европа“. В дискусията беше изразена общата тревога от настъпването на радикалните, в т.ч. национал-популистки тенденции в европейската политика.  Като противодействие на всичко това и за съхраняване на ценностната система на ЕС либералите предлагат своя трети -  Различният, либерален път за Европа. Различен и от левите, и  от десните, консервативни решения.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...