Menu
Max_Weber

Лютви Местан: Ако за референдум са се подписали 500 хиляди граждани, допитване ще има

Ако наистина са се подписали над 500 хиляди граждани за референдум, допитване ще има. Това отговори председателят на ДПС Лютви Местан във Враца на журналистически въпрос дали е възможно провеждането на референдума по въпросите на президента заедно с евроизборите.
Според него, по толкова важни въпроси вотът на българските граждани "трябва да бъде тотално информиран".

Той изрази убеждение, че малкото време, което остава до европейските избори, категорично не е достатъчно за провеждането на сериозна разяснителна кампания, която да осигури информирания вот на българските граждани. Ако целта е само да се проведе референдума, може да се направи, но ще се получи по-скоро емоционален, отколкото рационален вот, посочи Местан.


Политическата отговорност предполага референдумът да се случи след европейските избори, за да се проведе сериозна разяснителна кампания, да се сформират инициативни комитети "за" и "против" въпросите, да се представят позиции, за да се осигури рационален, а не емоционален вот на гражданите, каза още Лютви Местан.


Лидерът на ДПС участва днес в регионално съвещание на областните структури на партията от Видин, Монтана и Враца. Той посочи пред журналисти, че тема на съвещанието във Враца са предстоящите избори за Европейски парламент. Лютви Местан отбеляза, че на парламентарните избори през 2013 г. във Враца е постигнат "исторически успех от създаването на ДПС" като е реализиран един мандат и допълни, че на евроизборите са амбицирани "да стабилизираме и разширим гласовете в този регион". Той посочи, че целта е категорично да се постигне по-висок резултат от този на парламентарните избори миналата година. Структурите на ДПС в трите области са наясно, че от този вот зависи бъдещето на кабинета "Орешарски", зависи статута на партията като "съуправляваща, макар и с по-скромната роля на подкрепяща властта на БСП", каза още Лютви Местан.


ДПС ще обяви листата си за изборите на представители в Европейския парламент до 20 април, потвърди лидерът на партията в отговор на журналистически въпрос. Той допълни, че до края на март областните организации ще номинират кандидати за евродепутати от ДПС, като вероятно този процес може да продължи и първата седмица на април. След това Централното ръководство ще вземе решение за подредбата на листата.


Източник: Пресцентър ДПС

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...